Euroopan unioni on tuoreimpien uutisten mukaan valmis antamaan lisäaikaa maaliskuun lopun takarajasta Ison-Britannian yrityksille löytää sopu EU-eroon liittyen. Tilanne Britannian sisäpolitiikassa on edelleen vaikea: Mayn hallitus ja oppositio eivät ole löytäneet yhteistä säveltä ja rivit puolueiden sisällä ovat alkaneet hajoilla. Viimeksi eilen seitsemän opposition Labour-puolueen parlamentaarikkoa kertoivat eroavansa, sillä puolueen johtaja Jeremy Corbyn on liian myönteinen Brexitille. Seitsemän jäsenen lähtö ei vielä muuta esillä olevien vaihtoehtojen mahdottomuutta suuntaan tai toiseen, sillä edelleen yhdelläkään ehdotuksella (Mayn hallituksen Brexit-sopimus, sopimukseton ero, uusi kansanäänestys tai vaalit) ei ole enemmistöä takanaan.

EU on kuitenkin tarpeen mukaan valmis joustamaan Brexitin aikataulujen suhteen. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi eilen saksalaisen Stuttgarter Zeitungin haastattelussa, että kukaan unionissa ei vastustaisi Britannian pyyntöä maaliskuun 29. päivän takarajan siirtämiselle, mikäli sellainen tulee. Sitä Juncker ei kommentoinut, kuinka paljon EU voi joustaa, mutta Reutersin EU-lähteiden mukaan luonnollisena takarajana pidettäisiin heinäkuun alkua, jolloin toukokuun eurovaaleissa valitut päätöksentekijät aloittavat työssään.

Nyt EU-eroon on jäljellä 38 päivää, ja Britannian parlamentaarisen kaaoksen vuoksi sopimuksettoman Brexitin ero on kasvanut päivä päivältä. Ero ilman sopimusta olisi vahingollinen myös unioniin jääville maille, jotka käyvät paljon kauppaa Britannian kanssa, joten jousto tulisi siksikin tarpeeseen ja vaikuttaa ainoalta relevantilta vaihtoehdolta, mikäli sopimuksettomalta erolta halutaan välttyä. Britannian punta oli eilen pienessä nousussa euroa vastaan kolmen laskuviikon jälkeen.

Lähde: Datastream

Marianne Palmu