Euroalueen lainanannon kasvu tasaantui helmikuussa, käy ilmi EKP:n eilen julkaisemasta tilastosta. Yrityslainojen kasvu vauhdittui hieman heikomman tammikuun jälkeen, ja lainakanta kasvoi 3,7 % vuodentakaisesta (tammikuussa 3,4 %). Kotitalouksien lainanannon kasvu pysyi lähes samassa vauhdissa kuin tammikuussa ollen 3,3 %.

Lainanannon kasvu on tärkeä mittari, koska se kertoo keskuspankin rahapolitiikan välittymisestä reaalitalouteen. Tällä hetkellä matala korkotaso kannustaa yrityksiä rahoittamaan investointeja ja kotitalouksia lainoittamaan mm. asuntohankintoja. Lainanannon kasvu kytkeytyykin yksityisen kulutuksen ja investointien kasvuun.

Aikaisemmin historiassa yritysten lainanannon kasvu on kuitenkin taittunut ennen taantumaa. Helmikuiset luvut näyttävät ennemminkin tasaantumisen merkkejä jyrkän laskun sijaan, joten niiden perusteella taantuma ei ole nurkan takana.

Kauppaneuvottelut nyt Kiinassa, ensi viikolla USA:ssa

USA:n ja Kiinan väliset kauppaneuvottelut jatkuvat täydellä teholla tänään Kiinassa, kertoo Reuters. USA:n ulkomaankaupan neuvonantaja Robert Lighthizer ja valtiovarainministeri Steven Mnuchin matkustivat eilen Kiinaan, ja aamulla neuvotteluihin lähtiessä tavoitettu Mnuchin kertoi, että edustajilla oli jo eilen ”tuottelias työillallinen” Pekingissä. Kauppaneuvotteluista saatujen lausuntojen informaatioarvo on kuitenkin jäänyt vähäiseksi, sillä konkreettisia tietoja neuvottelujen sisällöstä ei ole tuotu julkisuuteen

Tapaamisten toistuvuudesta päätellen tahtotila sovun saavuttamiseksi on suuri, sillä ensi viikolla Kiinan edustajat matkustavat jälleen Washingtoniin jatkamaan sovun hakemista. Toisaalta aikataulujen venymisestä päätellen myös kipupisteitä riittää, sillä alun perin takaraja neuvotteluille oli jo maaliskuun alussa. Nyt tarkkaa takarajaa ei ole määritelty. Mielestämme laiha sopu on mahdollinen lähikuukausina, mutta suurta läpimurtoa, joka poistaisi kaikki kaupan jännitteet, ei ole odotettavissa. Tilanne maailmankaupassa pysyy siis hankalana edelleen. Poliittiset epävarmuustekijät ovat jo nyt tyrehdyttäneet maailmankaupan kasvua, joten epävarmuus puree etenkin vientiyrityksiin.

Mitkä kauppaneuvottelut:

  • USA ja Kiina ovat jo kuukausia käyneet keskusteluja uusien kauppasuhteiden solmimiseksi
  • Etenkin USA pitää ulkomaankaupan alijäämää Kiinan kanssa epäreiluna ja on syyttänyt Kiinaa tekijänoikeusrikkomuksista ja teknologioiden varastamisesta
  • Kauppaneuvotteluiden suurimmat kipukohdat liittyvät immateriaalioikeuksiin
  • Alun perin sopu piti syntyä maaliskuun alkuun mennessä, nyt takaraja on avoin
  • USA asetti viime vuonna uusia tuontitulleja arvoltaan 250 miljardin dollarin kiinalaishyödykkeiden tuonnille
  • Vaikka kauppaneuvotteluissa saataisiin sopu aikaiseksi, kaikkia tulleja ei todennäköisesti pureta
  • Valkoinen talo on uhannut tullikorotuksilla myös mm. Euroopan autoteollisuutta

Marianne Palmu