Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Mikä on käteispainon merkitys osakesalkussa?

Sijoittajat puhuvat monesti ”osakepainosta” tai ”käteispainosta” salkussaan. Nämä ovat kuin kolikon toiset puolet, mutta minkälainen merkitys käteisellä tosiasiassa salkussa on?

Mitä käteispaino tarkoittaa?

Käteispaino tarkoittaa prosentuaalista painoa joka on käteisen rahan osuus koko osakesalkun koosta. Esimerkiksi jos sijoittajalla on 10 000 euron kokoinen osakesalkku josta 8000 euroa on sijoitettu osakkeisiin ja 2000 euroa on käteisenä, on osakepaino 80 % ja käteispaino 20 %.

Käteinen mahdollistaa lisäostot pörssikurssien laskiessa

Käteinen mahdollistaa peliliikkeet ja tuo liikkumavaraa sijoittajalle. Sijoittaja, jolla on salkussa käteistä voi ostaa osakkeita, kun ne osuvat omiin ostohintoihin. Sen sijaan sijoittaja jonka käteinen on yhteensä 0 euroa ja kaikki rahat ovat jo kiinni osakkeissa joutuu katsomaan näppejä nuolien vierestä. Monet välittäjät tarjoavat mahdollisuutta ostaa osakkeita limiitillä eli velaksi, mikä vähentää periaatteessa käteisen roolia tässä mielessä, mutta se ei ole tämänkertaisen Inderes Sijoituskoulun murhe.

Jos käteinen polttelee aina taskuissa ja rahat tulee aina sijoitettua tai tuhlattua muihin huvituksiin sijoittajan kannattaa miettiä rahaa optiona (ilman erääntymistä) elämässä tehdä haluamiaan asioita. 1000 euroa taskussa ei ole vain käteistä, joka pitää heti laittaa jonnekin, vaan se on mahdollisuus tehdä asioita tai ostaa tavaroita 1000 euron edestä. Käteinen on siis mahdollistaja, ei taakka.

Käteinen suojaa salkkua laskumarkkinassa

Käteinen suojaa salkkua laskumarkkinassa tai yleisessä markkinaheilunnassa eli vähentää salkun volatiliteettia. Mikäli markkina laskisi esimerkiksi 30 % ja sijoittajalla olisi tismalleen markkinan liikkeitä seuraava 10 000 euron salkku 100 % osakepainolla, sijoittajan salkun arvo laskisi 3000 euroa (tai -30 %) markkinan mukana. Sen sijaan sijoittaja, jolla on esimerkiksi 30 %:n käteispaino salkussa menettäisi vastaavassa laskussa vain 21 % tai 2100 euroa.  Käteinen tuo defensiivisyyttä eli suojaa salkkua markkinan oikuilta. Myös monilla ammattisijoittajilla on yleensä suurehkot käteispainot salkuissaan.

Käteisen heikkoudet

Käteisellä on kuitenkin myös heikkoutensa. Käteinen on altis inflaatiolle eli rahan ostovoiman heikkenemiselle. Vaikka hintataso on ollut suhteellisen vakaa pitkän aikaa, on tulevaisuuden mahdolliset inflaatioperiodit käteiselle myrkkyä. On kuitenkin fiksua ennemmin menettää käteisen ostovoimasta 2 % vuodessa inflaation mukana kuin riskeerata ostovoimaansa ostamalla kalliita osakkeita joiden tuotto-odotus on vaatimaton.

Markkinoita on myös pitkässä juoksussa lähes mahdoton ajoittaa. Siten sijoittajan on suhteellisen turhaa miettiä käteistä siitä tulokulmasta, että ajoittaisi markkinoita nostamalla käteispainon tappiinsa ”ennen uhkaavaa laskumarkkinaa” tai laskisi sen nollaan ”orastavan nousumarkkinan” alussa: niitä ei voi koskaan ennustaa varmaksi etukäteen. Jatkuvasti korkea käteispaino syö kuitenkin tuottoja. Voimakkaat ja dramaattiset liikkeet salkussa käteispainon säätelemisessä osuvat todennäköisemmin huti, ja palaaminen markkinalle voi olla vaikeaa myyntien jälkeen (vaikka kaikki tottakai puhuvat aina "ostavansa sitten halvemmalla"). 

Kuten osakemarkkinoilla tykätään sanoa, ”cash is king” eli käteinen on kuningas. Sanonnan alkuperä on epävarma, mutta vuoden 1987 markkinaromahduksen jälkeen Volvon toimitusjohtaja P. G. Gyllenhammar totesi ”käteinen on kuningas”, jolloin alkuperä liitetään häneen. 1980-luvun lopulla myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump heitti ilmoille tuon lentävän lauseen. 

Tämä Sijoituskoulun teksit on kirjoitettu alunperin 22.3.2017

Verneri Pulkkinen