Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Inderes julkaisi tänään ensimmäisen robotin kirjoittaman kommentin pörssiyhtiön osavuosikatsaukseen. Inderesin “Rane”-robotti perkasi Alma Median toisen kvartaalin tuloksen.

“Robotin avulla tuotamme sijoittajille laadukasta sisältöä nopeasti ja virheettömästi. Voimme julkaista esimerkiksi tulosjulkistusten yhteydessä ensikommentin minuuteissa tai jopa sekunneissa. Analyytikko julkaisee syvemmän näkemyksen tulosraportista sen jälkeen”, kertoo Inderesin toimitusjohtaja Mikael Rautanen.

“Automaattisesti tuotettu teksti auttaa pyrkimyksissämme demokratisoida pörssiä. Haluamme tarjota kaikille sijoittajille pääsyn nopeaan ja laadukkaaseen taloustietoon ilman mystiikkaa ja suuria kustannuksia.”

Analyytikot opettavat robottia

Rane on vasta työharjoittelussa, eikä sen anneta ajatella liikoja itse. Inderesin asiantuntijat opettavat robotille säännöt, millä talouslukuja tulkitaan. Näin varmistetaan, ettei robotti hölmöile.

”Jos Rane osoittaa kykyä jatkuvaan oppimiseen ja saa hyvää palautetta sijoittajayhteisöltämme, on hänellä mahdollisuus edetä urallaan ja saada vastuullisempia tehtäviä.”, Rautanen naurahtaa.

Robokommentti on toteutettu suomalaisen Mimid.io-startupin kanssa, jonka tuotteella kuka tahansa asiantuntija osaa automatisoida osaamistaan. Robottia ohjelmoidaan taulukko-ohjelmista tutuilla kaavoilla, eikä rajoituksia sääntöjen monimutkaisuudelle juurikaan ole.

“Inderesin dataporukka on tehnyt ällistyttäviä juttuja Mimidillä”, Mimidin co-founder Sami Kuusela sanoo.

Robotti vapauttaa ajattelemaan

Mutta viekö Rane ihmisanalyytikkojen työt?

“Rane kirjoittaa uusia täydentäviä sisältötyyppejä, joilla palvellaan kiireisimpiä sijoittajia. Näitä sisältöjä ei olisi mahdollista tai järkevää tehdä ihmistyöllä”, kertoo Mikael Rautanen.

“Robottikirjoittamisen ydin on, että automaatio vapauttaa ihmiset miettimään asioita, joihin koneet eivät pysty”, Sami Kuusela selventää. “Tällaisia juttuja ovat esimerkiksi algoritmit, eli säännöt, millä dataa tulkitaan ja syvemmät analyysit ja pohdinnat lukujen takaa löytyvistä asioista.”

 

Lue lisää: Robokommentti: Alma Media Q2'19

 

Inderes on 2009 perustettu palkittu osakeanalyysitalo, joka viimeiset vuodet panostanut vahvasti Inderes.fi-portaaliin ja sijoittajayhteisön rakentamiseen. Inderesin tavoitteena on tehdä Helsingin pörssistä parempi markkinapaikka edistämällä kotimaista omistajuutta ja kansankapitalismia.

Mimid.io (https://mimid.io) on selaimessa toimiva helppokäyttöinen palvelu, joka robotisoi kirjoitus- ja raportointityötä ja vapauttaa asiantuntijat ajattelemaan.

 

Lehdistöyhteydet:

Mikael Rautanen, Inderes
+358 50 346 0321, [email protected]

Sami Kuusela, Mimid.io
+358 44 323 4323, [email protected]

Markus Hav
Markus Hav