Viime viikko oli USA:n ja Euroopan osakemarkkinalla pitkälti mollivoittoinen. Wall Streetilla Dow Jones vajosi viikon aikana 0,2 %, S&P 500 1,0 % ja Nasdaq 2,5 %. Euroopassa taas Eurostoxx painui 2,2 %, mikä on heikointa kehitystä maaliskuun jälkeen. Tilanne tuontitullineuvotteluissa vaikuttaa edelleen vaikealta: samaan aikaan kun Kiina ja USA jatkavat kauppaneuvotteluja, Valkoinen talo uhittelee jälleen uusilla tulleilla. Viimeisimpien tietojen mukaan presidentti Trump suunnittelee asettavansa tullit arvoltaan 267 miljardin dollarin Kiinan-tuonnille jo asetettujen ja uhattujen tullien lisäksi. Koska tulleja on voimassa arvoltaan noin 50 miljardin tuonnille ja aikaisemmin on väläytelty tulleja 200 miljardin tuonnille, uusimpien tullien voimaantulo tarkoittaisi sitä, että tulleja asetetaan käytännössä koko Kiinasta tulevalle tuonnille (sen arvo 2017 oli 505 miljardia dollaria).

Kauppasotauhittelusta on yhä vaikeampi perääntyä, varsinkin kun Trumpilla painaa vaakakupissa marraskuiset kongressin välivaalit, joihin hän halunnee jonkinmoisen voitonjulistuksen kauppasotakamppailua koskien. Vaikka tullikeskustelu on tuonut globaalille osakemarkkinoille keväästä lähtien pysyvämmän varjon ja kehittyvissä talouksissa on laskeuduttu Kiinan johdolla karhumarkkinaan, USA:n taloudessa negatiivisia vaikutuksia ei toistaiseksi ole näkynyt. Wall Streetin pääindekseissä taottiin kaikkien aikojen huipputasoja ennen viime viikkoa, ja talouskasvukin porskuttaa edelleen vakaalla perustalla. Perjantaina julkaistut työpaikkaluvut olivat tästä todisteena: uusien työpaikkojen määrä kasvoi elokuussa 201 000:lla ylittäen niukasti konsensusodotukset ja työttömyysaste on historiallisesti alhaisella tasolla 3,9 %:ssa. Työmarkkinan kasvun myötä myös kustannuspaine on lisääntynyt, sillä keskimääräisten tuntiansioiden kasvu oli odotettua ripeämpää, 2,9 % vuodentakaisesta. USA:n inflaatiopaineiden kasvu on ollut markkinoiden huomion keskipisteenä ja lisää edelleen odotuksia Federal Reserven syyskuun lopun korkokokouksen osalta. Tuolloinkin odotettavissa on koronnosto, jota pidetään yleisestikin markkinalla lähes varmana. Nykyennusteissa koronnostoja olisi vielä tänä vuonna edessä kaksi ja ne jatkuisivat koronnosto per kvartaali -tahdilla ensi vuonnakin.

Tullit eivät ole toistaiseksi vaikuttaneet USA-Kiina-alijäämään

Trumpin ja republikaanien plussana välivaalien alla on siis vahva talouskehitys, jota on ruokittu etenkin lyhytnäköisellä talouspolitiikalla (velalla katettu veroale). Sen sijaan poliittisesti herkkä ulkomaankaupan alijäämä ei ole edelleenkään kääntynyt mairittelevammaksi Valkoisen talon kannalta. Viikonloppuna julkaistujen lukujen mukaan Kiinan tuonti USA:han on edelleen jatkanut ripeää kasvuaan, ja ulkomaankaupan alijäämä on tammi-elokuun aikana kasvanut lähes 15 % vuodentakaisesta. Epäilemättä luvut ovat punainen vaate Valkoiselle talolle ja osaltaan lietsoo ehdottomuutta kauppapolitiikassa Kiinaa vastaan.

Vaikka USA:n talousindikaattorit ovat edelleen vahvoja, näyttää siltä, että paras momentum on kehittyneissä talouksissa takana. Tästä ovat merkkinä talousyllätykset, jotka ovat kääntyneet positiivisista pitkälti neutraaleiksi viime aikoina. Euroalueella taas toteutuneet talousluvut olivat kevään ja kesän ajan negatiivisia, mutta niidenkin osalta kehitys on muuttunut neutraaliksi. Pureudumme seuraavassa makrokatsauksessa lähemmin euroalueen talouteen.

 

Marianne Palmu