Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn kolmas yritys saada hänen ja EU:n kanssa neuvottelema Brexit-sopimus parlamentin äänestykseen tänään hyytyi, ja seuraavaksi May hakee lykkäystä Brexitille muilta EU-mailta. Brexit-äänestys kaatui, kun parlamentin puhemies kertoi, että jo päätettyä asiaa ei voida tuoda uuteen äänestykseen ilman perustavanlaatuisia muutoksia sopimuksen sisällössä. Reutersin mukaan vielä ei ole tiedossa, kuinka suurta lykkäystä Brexitille haetaan, mutta EU-maiden keskusteluissa uusi takaraja on vaihdellut arvioihin kolmesta kuukaudesta aina kahteen vuoteen.

Todennäköisesti May hakee ainakin ensi alkuun lyhyttä, kolmen kuukauden lykkäystä, sillä aihe on pitkään Brexit-sopimusta hioneelle pääministerille kiusallinen. Eri asia on, pääseekö Britannian parlamentti senkään aikana minkäänlaiseen sopuun, ja mielestämme kaikki vaihtoehdot aina uudesta kansanäänestyksestä sopimuksettomaan eroon on edelleen pidettävä pöydällä. Itse lykkäys ei ratkaise solmuja, vaan tarkoittaa lähinnä lisäaikaa neuvotteluille.

EU-maiden suostumus lykkäykselle vaatii, että kaikki jäsenmaat puoltavat ehdotusta. Monet maat ovat kuitenkin vaatineet Maylta suunnitelmaa siitä, kuinka hän aikoo viedä Brexitin läpi parlamentissa, ennen kuin ovat lupautuneet äänestämään lykkäyksen puolesta. Tästä huolimatta odotuksissa on suostumus Mayn ehdotukselle, sillä ilman lykkäystä Britannia todennäköisesti ajautuisi sopimuksettomaan Brexitiin yhdeksän päivän kuluttua, eikä se ole yhdenkään EU-maan toiveissa.

Markkinoilla Brexit-sotkuun on suhtauduttu maltillisesti, ja käänteet ovat näkyneet lähinnä Britannian punnan kurssiheilahteluna pääosin ylöspäin, sillä euro on vuoden alusta painunut 4,7 % puntaa vastaan. Todennäköisimpänä vaihtoehtona pidetään edelleen sitä, että Brexit-umpisolmu saadaan avattua lopulta ”helpolla” tavalla, eli Mayn sopimus hyväksytään ja sopimuksettomalta Brexitiltä vältytään. Esimerkiksi suuret pankit antavat sopimuksettomalle Brexitille keskimäärin 10-20 %:n todennäköisyyden, vedonlyöntiyhtiö Ladbrokes isomman (yli 20 %).

Marianne Palmu