Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Aloittelijalle neuvoa

Inderes Q&A 10.06.2021 10:46

Hei, olen tutustunut pörssiin ja laatinut strategian. Tarkoitus olisi tehdä myyntejä jo tänmänvuoden puolella. Yrityksiä salkussani on energia, finanssi ja teknoligia aloilta. Energiassa on fossiilisia sekä tulevia uusiutuvanenergian tuottajia. Suomen pörssissä en ole juuri ollut, vaan enemmän kansainvälisillä markkinoilla, euroopassa ja Nysessä. Haluaisin oppia itse kaupankäyntiä ja harjoitella swing treidausta. Haluaisitteko antaa neuvoa vasta-alkajalle? Kuinka 750 miljrd elpymisrahoitus vaikuttaa eurooppaan ja mitä kautta, rahaa lähdetään jakamaan? Nämä voivat olla tyhmiä kysymyksiä ammattilaisille, muttei lainkaan selviä vasta-alkajalle.

Inderesin kommentti 

Hei,

Hienoa, että olet löytänyt lajin pariin. Pitkässä juoksussa osakkeiden kyydissä istuminen on yksi tuottavimpia sijoitusmuotoja, ainakin sijoittamalla indekseihin. Suurin osa yksittäisistä osakkeista tuottoaa elinkaarensa aikana kehnosti, joten osakepoimintakin on harvinaisen vaikea laji vuosien aikajänteellä vaikka viime aikoina se on näyttänyt naurettavan helpolta. 

Inderes ei ole sijoitusneuvoja, joten en voi kommentoida suoraan mitä kunkin sijoittajan kannattaisi juuri nyt tehdä tai jättää tekemättä. Inderesin suositukset ja kommentit ovat luonteeltaan yleisiä kuin ravintolan buffet: jokainen sijoittaja poimikoot videoista ja raporteista mieluisensa herkut.

Inderes tekee fundamenttianalyysia ja meistä suurin osa sijoittaa fundamenttien pohjalta, eikä juuri kukaan treidaa aktiiisesti ainakaan kotipörssissä, koska meillä on tiukat kaupankäyntisäännöt. Suomenkielistä materiaalia treidaamisesta on ansiokkaasti tehty Jukka Lepikön toimesta. Kannattaa vilkaista Nordnetin Traders Clubia ja lukea hänen ilmainen e-kirjansa vaikka näin alkuun. En paljoa treidaamisesta tiedä, mutta käsittääkseni jos siinä aikoo onnistua pitkässä juoksussa, niin kannattanee varata seuraavien vuosien illat opiskeluun täysin. Sen lisäksi tarvitset kenties vieläkin paremmat hermot, kuin me pitkäjänteisesti  sijoittavien "holders clubin" -jäsenet.

EU:n elyvtyspaketista. Sen vaikutukset riippuvat paljon siitä, miten rahat käytetään. Eri arvioissa vaikutus euroalueen bruttokansantuotteeseen olisi lähivuosina yhteensä 0,25-1,5 %-yksikköä. Kuvaavaa on, että Yhdysvaltojen tukipakettien arvioidaan vaikuttan euroalueen talouteen 0,2-0,3 % positiivinen lähivuosina, eli sieltäkin sataa tukea epäsuoraan tänne asti.

Marianne on kirjoittanut tukipaketeista paljon makrossa, tässä mm. aiempi paketti EU:n paketista https://www.inderes.fi/fi/artikkeli/eun-elvytyspaketti-voi-vauhdittaa-ta...

Ja tässä USA:n elvytyspaketista https://www.inderes.fi/fi/artikkeli/eurotalouden-vuoristorata-ajelu-toiv...

Terveisin,

Verneri