Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Inflaatio ja mallisalkku -video

Inderes Q&A 11.04.2022 9:30

Moi, kiitos hyvästä keskustelusta! Miksi mallisalkun tämän hetken suurinta positiota (käteinen) ei käsitelty ko. jaksossa? Pitäisikö käteisen osalta olla huolissaan, jos/kun korkea inflaatio jatkuu ja pyrkiä lähemmäs 100 % osakepainoa?

Inderesin kommentti 


Moi,

Pohdintaa Mallisalkun käteispainosta löytyy esimerkiksi tältä videolta noin kohdasta 16:00 alkaen: https://www.inderes.fi/fi/videot/mallisalkkukatsaus-kateinen-ei-polta-taskuissa

Lisäksi asiaa on käsitelty aiemmin mm. näissä Q&A-vastauksissa:
https://www.inderes.fi/fi/kysymys/mallisalkkun-kateispaino
https://www.inderes.fi/fi/kysymys/mallisalkun-sijoitusstrategia-kuplassa

Sinänsä suhtautuminen käteiseen ei ole näistä aiemmista vastauksista muuttunut. Alla oleva lainaus näistä tiivistää melko hyvin sen, miksi Mallisalkun osakepaino ei tule myöskään inflaatiopelkojen takia nousemaan lähemmäs 100 %:

"Meillä prosessi lähtee aina yhtiöistä ja markkinanäkemyksen merkitys on selvästi pienempi. Jos löydämme mielestämme aliarvostetun yhtiön, jota haluaisimme omistaa, ei markkinanäkemys itsessään ole syy jättää sijoitusta tekemättä. Koska Mallisalkkuun ei tule sisään uutta pääomaa (pl. osingot), haluamme säilyttää käteisen osalta tietyn liikkumavaran. Tämän johdosta meillä ei käteispaino ole koskaan salkun historiassa käynyt nollissa. Tämä perustuu kuitenkin enemmän salkunhoitoon, kuin markkinanäkemykseen. Missä tahansa markkinatilanteessa voi syntyä mahdollisuuksia, joiden hyödyntäminen olisi Mallisalkulle mahdotonta ilman käteistä."

T. Atte