Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Mikä on näkemyksenne Nordeasta? Vielä jokunen kuukausi sitten Nordeaa pidettiin halpana (8€ paikkeilla) ja nousuvaraa arvioitiin lähes 10€ saakka. Nyt Nordea valuu jo kohti kuutta euroa... Mikä näkemys: Jatkuuko Nordean karmea alamäki ja miksi romahdus?

Inderesin kommentti 

Hei,

Nordea ei ole seurannassa meillä, joten tuohon kysymykseen emme ota kantaa "pitäisikö myydä kaikki". Lyhyellä aikavälillä osakekurssi voi liikkua mielivaltaisesti suuntaan tai toiseen, kun pankkisektori on hyvin altis globaalille värinälle taloudessa.

Tässä muutamia ajatuksia Nordeasta ja pankkisektorista jotka antavat aineksia sijoituspäätöksen tekemiseen.

Pankkialasta oli juuri hetki sitten kysymys, miksi koko ala on alamaissa Euroopassa. Tässä referoituna vastaus tuomaan kontekstia Nordean tilanteeseen:

”Euroopassa koko pankkisektoria on viime aikoina painanut erityisesti matalan korkotason pitkittyminen ja talouskasvunäkymien heikentyminen. Matalien korkojen aikana pankkien antolainauksen ja ottolainauksen välinen korkoero eli ”spread” pienenee ja siten korkokate ja tulos laskee. Yleinen talouden aktiviteetti ja talouskasvu vaikuttavat taas pankkien lainojen kysyntään.

Toinen merkittävä tekijä on pankkitoimialan murros. Globaali pankkiala on tällä hetkellä historiallisen murroksen kourissa, jota vauhdittavat teknologinen kehitys ja regulaatio. Viime vuosina pankkialalla on nähty uusia palveluita ja innovaatioita esimerkiksi mobiilimaksamiseen ja joukkorahoitukseen liittyen. Kilpailu on kiristynyt ja pienet ns. fintech-yhtiöt sekä teknologiajätit ovat tulleet pankkisektorille ja vieneet pankeilta markkinaosuutta ja heikentäneet pankkien aikaisemmin erittäin kannattavia palvelutuottoja.

Kolmantena asiana pitää mainita vielä Pohjoismaissa ilmenneet joidenkin pankkien rahanpesuepäilyt, mikä on heikentänyt sijoittajien luottamusta pankkeja kohtaan ja nostaneet epävarmuutta. Pelkistettynä P/E-luvulla ajateltuna E-komponentti on siis laskenut ja myös hyväksyttävä arvostustaso on laskenut riskien kasvun myötä ja siksi sektorin osakkeet ovat kehittyneet heikosti.”
 

Nordea-ketjussa Sijoitusfoorumilla on käyty hyvää keskustelua Nordean valteista ja heikkouksista: https://keskustelut.inderes.fi/t/nordea-korkea-osinkotuotto-ainoa-ilo/107/474

Nordeaa on ohimennen myös kommentoitu mallisalkun osana hetki sitten:

”Nordean osalta emme ole erityisen luottavaisia yhtiön tulevaisuuden suhteen, mutta samalla nykyinen kurssitaso hinnoittelee jo riittävästi epävarmuutta ja riskejä. Näin ollen emme näe myöskään Nordean myyntiä järkevänä nykyisellä hintatasolla”
 

Heikkilä&Vilénissä pohdittiin vajaa vuosi sitten, onko Nordea hyvä sijoitus. Kurssi on tullut videon jälkeen alas muutamia euroja, mutta videon teemat (riskit ja mahdollisuudet) ovat edelleen ajankohtaisia. Video löytyy täältä.

Toivottavasti näiden materiaalien avulla on helpompi muodostaa oma mielipide, pitääkö Nordeat vai ei. Hauskana ajatusleikkinä voi leikkiä, mitä hyvää näkee Nordeassa sijoituksena, jos osinkoa ei saisi huomioida mukaan. Onko yhtiön näkymät, toimintaympäristö ja sijoittajatarina hyvä?

Terveisin,

Verneri