Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Saako Fed koijata markkinaa?

Inderes Q&A 14.01.2022 10:15

Terve. Saako Fed koijata markkinaa? Fedin kelkka kääntyi heti Powelin uudelleen valinnan jälkeen "transitory-narratiivista" huomattavasti haukkamaisempaan lähestymiseen. Sattumaako? Onko mahdollista, että Fed "uhittelee" nyt 3-4 ohjauskoron nostolla, mutta todellisuudessa tähtäisi esim. vain 1-2 koron nostoon?

Inderesin kommentti 


Moikka,

Kiitos kysymyksestä ja eritoten koijata-sanan käytöstä, joka vei allekirjoittaneen Kummeli-sarjaa hetkeksi myhäillen muistelemaan. Toden totta Jerome Powellin näkemykset inflaation, työmarkkinan ja sitä kautta koronnostojen suhteen ovat muuttuneet viime kuukausina. Hänet nimitettiin uudelle kaudelle marraskuun lopussa ja etenkin joulukuun korkokokousta ja selvästi nousseita korko- ja inflaatioennusteita pidetään uutena suuntana keskuspankin politiikassa. Varsinaisesta koijaamisesta tuskin kuitenkaan on kyse, vaan ennemminkin siitä, että inflaatio ja työmarkkinan kehitys pääsivät loppuvuonna yllättämään keskuspankin, ja siksi rahapolitiikan linjaa jouduttiin säätämään. Markkinoilla näitä muutoksia ennakoitiin jo syksyn mittaan, eivätkä ennustenostot siksi suuresti yllättäneet.

Viime kuukaudet ovat osoittaneet, kuinka vaikeaa talousennustaminen on etenkin poikkeusoloissa. Vaikka Federal Reservessä työskentelee taloustieteen huippuasiantuntijoita, koronapandemian vaikutuksia nykyiseen taloustilanteeseen (tarjonnan pitkittyneet pullonkaulat, patoutuneen kysynnän purkautuminen, palkkakehitys, työmarkkinan vajeet) on hyvin vaikea täsmällisesti ennakoida, koska vertailukohtaa ei ole.

Mikäli rahapolitiikka kiinnostaa, keskuspankkielvytyksen jäähyväisiä on käsitelty myös viime viikon makrokatsauksessa.

Ystävällisin terveisin, Marianne