Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Mistä etsiä tietoa sijoittamiseen?

Blogi 14.07.2021 12:25 Sijoituskoulu

Inderesin Sijoituskoulussa keskitytään kesällä sijoittamisen perusteisiin. Tällä kertaa käymme läpi, mistä etsiä tietoa sijoittamiseen.

Miten sijoittaja voi etsiä relevanttia tietoa sijoittamisesta? Tätä ongelmaa ratkoivat taannoin salkunhoitaja Mika Heikkilä ja analyytikko Sauli Vilén Heikkilä & Vilén Show’ssa. Heidän mukaansa tietoa on saatavilla tänä päivänä niin paljon, että niistä kaikkein olennaisimmat hukkuvat helposti informaatiotulvan alle. Tämä korostaa sijoittajan kykyä hahmottaa olennaiset asiat epäolennaisista. Yleensä tässä tiedon suodattamisessa oppii paremmaksi sijoitusuran edetessä.

Katso video: Miten etsiä oikeaa tietoa sijoittamisesta? Heikkilä&Vilén Show 
 

Tiedonhankinta on monipuolistunut

Heikkilä & Vilén Show on yksi esimerkki, miten sijoittamisesta saatava tieto on monipuolistunut ja lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Ei tarvitse mennä kauaksikaan historiassa, jolloin melkeinpä ainoat ajantasaiset tietolähteet sijoittajalle rakentuivat perinteisten printtimedioiden, analyysien ja markkinatietopalveluiden varaan.

Niillä on toki edelleen paikkansa sijoittajien tiedonhankinnassa, mutta niiden rinnalla esimerkiksi yksityissijoittajat tuottavat valtavat määrät tietoa keskustelupalstoille ja sosiaaliseen mediaan tänä päivänä. Jokaisella sijoittamisesta kiinnostuneella on mahdollisuus olla sisällöntuottaja tiedon vastaanottajana olon lisäksi.

Tiedon määrän lisääntyminen ja monipuolistuminen korostaa medialukutaitoa, kyky lukea ja ymmärtää tuotettua informaatiota, nähdä merkitysten taakse sekä suodattaa ja arvioida vastaanotettua informaatiota. Niin kuin ennenkin, sijoittajalta vaaditaan edelleen viime kädessä kykyä ajatella itsenäisesti. Jokainen on oman onnensa seppä.

Sisältöä on saatavilla nykyisin entistä monipuolisemmin, perinteisten kirjojen, uutisten ja analyysien lisäksi esimerkiksi äänikirjoissa, podcasteissa ja videoissa. Lähes kaikki materiaali kulkee helposti puhelimessa tai tabletissa eikä ole sidottuna enää kuin ennen aikaan tai paikkaan. Jopa yhtiöiden osavuosikatsausten infotilaisuudet ovat katsottavissa ja kuunneltavista verkon välityksellä. Tieto on demokratisoitunut ja muuttunut avoimemmaksi kaikille.
 

Keskity laatuun

Mistä sijoittamiseen liittyvää tietoa on sitten saatavilla, ja vieläpä niin, ettei kaikkea valveillaoloaikaansa tarvitse käyttää sen kahlaamiseen? Kysymykseen ei voi vastata yleispätevästi. Universaaleja toimintaperiaatteita ei ole, sillä sijoittajatkaan eivät ole samanlaisia. Hyvänä ohjenuorana on panostaa tiedon laatuun ja välttää ylenpalttista kohinaa.

Kipinä sijoittamiseen syttyy usein yleisestä kiinnostuksesta taloutta ja sen ilmiöitä kohtaan. Sijoittajan on hyvä ymmärtää, mitä taloudessa suuressa kuvassa tapahtuu ja millaisten muutosvoimien keskellä se on. Hyvin kirjoitetut laajat artikkelit tarjoavat yleensä oivan reitin tutustua näihin ilmiöihin. Suomessa niitä saa lukea usein esimerkiksi Helsingin Sanomien HS Visiosta tai Talouselämästä. Bloomberg, Financial Times ja Reuters lukeutuvat kansainvälisesti tunnetuimpiin mediajulkaisuihin. Reutersilla vieläpä suuri osa uutisista on vapaasti luettavissa. Sijoittajan talouden pulssilla pitää myös Inderesin ekonomistin Marianne Palmun makroanalyysit.
 

Kirjoista podcasteihin  

Podcasteissa sijoittajan maailma on täynnä mahdollisuuksia, ja niitä löytyy valtava määrä. Suomessa monet sijoittamisesta kiinnostuneet kuuntelevat esimerkiksi Nordnetin Rahapodia, Ylen Pörssipäivää ja inderesPodia. Maailmalta esiin voisi nostaa esimerkiksi podcastit We Study Billionaires, Masters in Business ja Invest Like The Best. Spotifyn ja muiden suoratoistopalveluiden algoritmit pitävät huolen myös siitä, ettei sijoituspodcastien etsimiseen tarvitse käyttää sen suuremmin aikaa.

Entä sitten sijoituskirjallisuus? Sijoituskirjallisuus, lukeminen ja itsensä kehittämisen merkitys olivat inderesPodin 58 aiheena. Analyytikot Sauli Vilén ja Juha Kinnunen listasivat podissa sekä omia että Inderesin väen suosikkikirjoja. Pääset kuuntelemaan keskustelun tästä, ja samalta sivulta löydät myös listauksen inderesiläisten suosikkikirjoista. Myös Foorumilla keskustellaan sijoituskirjoista. Hyviä ehdotuksia ja suosituksia löytyykin kosolti. Niitä pääset lukemaan täältä, ja lisää vinkkejä löydät myös tästä.

Jos tykkäät perinteisten kovakantisten kirjojen sijaan tai lisäksi kuunnella äänikirjoja, tarjoaa esimerkiksi Audible-äänikirjasovellus kattavan aineiston englanninkielisestä sijoituskirjallisuudesta.
 

Sijoituskeskustelut ja -videot

Facebook ja Twitter tarjoavat monille sijoittajille väylän keskustella sijoittamisesta. Niiden lisäksi sijoittamisesta keskustellaan tänä päivänä ahkerasti esimerkiksi Discordin sijoitusryhmissä ja Inderesin Sijoitusfoorumilla.

Youtubessa sijoitusvideoita löytyy kosolti erityisesti englannin kielellä. Suomeksi sijoitusaiheista videosisältöä tuottaa Inderesin lisäksi esimerkiksi OP, jonka Youtube-kanavan löydät tästä. inderesTV:n ohjelmista etenkin Vernerin vartit ja Heikkilä & Vilén Showt sopivat kaikille sijoittajille. Inderesin Youtube-kanavalle pääset tästä.
 

Lukekaa analyysia

Aamukatsaukset ja -kirjeet avaavat sijoittajalle nopean väylän analyysien maailmaan. Niitä tuottavat Suomessa käytännössä kaikki osakeanalyysia tekevät tahot, mukaan lukien Inderes. Aamukatsauksista ja -kirjeistä sijoittaja saa usein nopeasti käsiinsä yleiskuvan, mitä osakemarkkinoilla tapahtuu ja mitä mieltä analyytikot ovat tarkastelluista yhtiöistä sijoituskohteena.

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaville hyödyllisiä tietolähteitä osakkeisiin tutustumiseen voidaan pitää esimerkiksi finviz.comia ja wallmine.comia. Ne kokoavat yhteen valtavat määrät hyödyllistä dataa yhtiöistä.

Tämänkin katsauksen pituus ja esimerkit osoittavat, miten paljon tietoa sijoittamisesta on saatavilla tänä päivänä. Jokaisen sijoittajan kannattaa tutustua sisältöihin ajan kanssa ja löytää niistä itselleen parhaimmat. Kaikkea ei tarvitse kahlata, sillä tärkein resurssi sijoittajalle on lopulta aika. Sen investoiminen kannattaa tehdä harkitusti.
 

Haluatko lukea lisää? Löydät kaikki uusimmat sijoituskoulut koottuna tästä alta. 

1. Mitä eroa on osakesäästötilillä ja arvo-osuustilillä?

2. Mitä on indeksisijoittaminen?

3. Mitä on osakepoiminta?

4. Sijoittamisen anomaliat

5. Mitä on hajauttaminen? 

6. Yhtiötermistö

7. Sijoituskirjallisuus

8. Mitä sijoittajan kannattaa tietää verotuksesta?

9. Mistä etsiä tietoa sijoittamiseen?

 

Antti Järvenpää