Viime viikko oli Euroopan ja USA:n osakemarkkinoilla pitkästä aikaa laskuviikko. Pääindeksit painuivat Helsingissä ja USA:ssa 2 %, ja Eurostoxx 600 1 %:n viikon aikana. USA:n ja Kiinan väliseen kauppasopuun liittyvät optimismi ei jaksanut kannatella osakemarkkinalla, sillä talousluvut maalasivat etenkin loppuviikolla yhä harmaampaa kuvaa USA:n taloudesta. Euroopassa katseet kääntyvät tällä viikolla jälleen Isoon-Britanniaan, jossa parlamentilla on edessä tärkeät Brexit-äänestykset.

USA:n helmikuun työllisyysluvut tuottivat perjantaina rajun pettymyksen markkinoille: uusien työpaikkojen määrä kasvoi vain 20 000:lla, kun markkinaodotuksissa oli 180 000:n kasvu (tammikuun lukema 304 000). Kasvu jää tilastoissakin heikolle sijalle, sillä lukema on pienin syyskuun 2017 jälkeen ja kolmanneksi pienin 101 kuukauden yhtämittaisella aikajaksolla, jolloin työpaikoissa on ollut kasvua.

Päivänpolttava kysymys onkin nyt se, jatkuuko lasku heijastellen selvästi heikentynyttä tilannetta työmarkkinalla. Mielestämme pohja työmarkkinalla on edelleen hyvä, sillä työvoimaan osallistuu yhä useampi amerikkalainen ja palkkojen kasvu jatkui. Etenkin 25-54-vuotiaiden osallistumisaste nousi jo korkeimmilleen vuoden 2010 jälkeen ollen 82,5 %. Lisäksi työttömyysaste laski 3,8 %:iin ja palkkojen kasvu jatkui (oli 3,4 % vuodentakaisesta), mikä kertoo vahvasta pohjasta. Tarkastellessa muita talouslukuja työpaikkojen määrän kasvu tulee kuitenkin todennäköisesti eriytymään: teollisuusindekseissä on myös USA:ssa nähty selvää heikentymistä, kun taas palvelualoilla on nähty elpymistä heikon vuodenvaihteen jälkeen. Tämä on näkynyt myös palkkakehityksessä: tehdasteollisuuden palkkojen kasvu jäi helmikuussa 2,6 %:iin, kun taas esimerkiksi palvelualoilta matkailun ja vapaa-ajan parissa työskentelevien palkkojen kasvu ylsi lähes 5 %:iin vuodentakaisesta. Työmarkkinalla oli erittäin vahva tammikuu, joten heikot luvut eivät vielä pilaa kokonaiskuvaa, mutta aiheuttavat varmasti päänvaivaa etenkin Federal Reservessä, jossa taivutaan yhä vahvemmin odottavalle kannalle korkopolitiikassa. Joka tapauksessa maaliskuussa tarvitaan paremmat työllisyysluvut vahvistamaan uskoa talouskehitykseen.

Brexitille odotuksissa lykkäys

Britannian parlamentti järjestää tulevina päivinä tärkeät Brexit-äänestykset: huomenna otetaan jälleen käsittelyyn pääministeri Mayn EU:n kanssa neuvottelema ehdotus, johon on odotettavissa jälleen hylkäys, sillä tuoreimpien tietojen mukaan May ei ole saanut viime äänestyksen täystyrmäyksen jälkeen neuvoteltua merkittäviä muutoksia EU:n kanssa muotoiltuun sopimukseen. Keskiviikkona ja torstaina puolestaan äänestetään ensin sopimuksettomasta erosta, joka sekin hyvin todennäköisesti hylätään, ja Brexitin lykkäyksestä, joka jää näiden jälkeen ainoaksi vaihtoehdoksi. Mielestämme todennäköisintä on, että lykkäystä tulee maaliskuun lopusta tapahtumaan muutamalla kuukaudella. Tällöin toukokuun EU-vaaleista tulee perin erikoiset, sillä vaikka Britannian ei alun perin pitänyt olla koko vaaleissa mukana, sillä on EU-sopimuksen mukaan oikeus paikkoihin parlamentissa. Uuden parlamentin työskentelyn aloitus olisi mielestämme luonteva uusi takaraja Brexitille.

Marianne Palmu