Saksan elinkeinoelämän luottamusta kuvaava Ifo-indeksi nousi vihdoin maaliskuussa kuuden perättäisen laskukuukauden jälkeen, käy ilmi eilen julkaistuista luvuista. Indeksin lukema ylitti samalla markkinaodotukset ja vähensi edes hieman talouden suunnan epävarmuudesta kantautuvaa kärsimättömyyttä markkinoilla. Huolet etenkin euroalueen kasvusta valtasivat sijoittajat perjantaina heikkojen teollisuuden ostopäällikköindeksien jälkeen ja valopilkkuja kaivattiin, joten eiliset luvut olivat tervetulleita. Vaikka varsinaisesta talouden käänteestä on vielä liian aikaista iloita, Ifo-luvut ovat askel oikeaan suuntaan. Positiivisen pilkahduksen toivat myös viime viikolla julkaistut sijoittajaluottamusluvut Saksasta. Maan kasvu on jäämässä silti heikoksi, todennäköisesti alle prosenttiin kuluvana vuonna.

Viimeaikainen heikkous talousluvuissa sekä Federal Reserven ja EKP:n nojaaminen elvyttävämpään suuntaan rahapolitiikassaan ovat lisänneet velkakirjojen turvasatamakysyntää. Etenkin USA:n nopeasti laskeneet velkakirjakorot ja perjantaina nähty pitkien ja lyhyiden korkojen erotuksen painuminen negatiiviseksi on lisännyt taantumapelkoja (korkokäyrän muutoksista taantuman ennustajana kirjoitettu aikaisemmin täällä). Korot ovat painuneet myös Saksassa, jossa jo 10-vuotisen velkakirjan korko painui negatiiviseksi.

Velkakirjat houkuttelevat siis sijoittajia ja pääomat hakeutuvat niihin riskisempien kohteiden, kuten osakkeiden sijaan, vaikka tarjolla on Saksassakin käytännössä nollatuottoa. Tämä kertoo lisääntyneestä riskinkarttamisesta sijoittajien keskuudessa.

Marianne Palmu