Saksassa julkaistiin tiistaina selvästi odotuksia heikommat teollisuusluvut. Niiden mukaan maan teollisuustuotanto supistui marraskuussa 1,9 % kuukausitasolla ja 4,7 % vuodentakaisesta. Toki vuodentakainen taso oli korkea, koska vuoden 2017 lopulla elettiin vielä korkeasuhdanteessa, mutta pudotuksen jyrkkyys kuukausitasolla lisää huolta siitä, vajosiko Saksan talous jo Q4:llä tekniseen taantumaan, jonka määritelmän mukaan BKT supistui kaksi kvartaalia peräkkäin (Q3:lla BKT -0,2 % edellisestä kvartaalista).

Teollisuustuotannon lukujen mukaan lasku oli marraskuussa laaja-alaista ulottuen aina kuluttajatuotteista rakentamiseen. Näin ollen pelkästään autoteollisuuden ongelmiin ei voida nojata selityksenä kasvun hidastumiselle.

Saksan luvut ovat jatkoa viimeaikaisille heikoille talousluvuille euroalueelta. Eilen saatiin Saksan lukujen lisäksi Euroopan komission keräämiä teollisuuden, palvelujen ja kuluttajien talousluottamuslukuja joulukuulta, ja nekin olivat pitkälti laskussa marraskuun tasoilta. Talousdatan perusteella taloustilanne on heikentynyt nopeasti viimeisten kuukausien aikana johtuen maailmantalouden harmaantuneista näkymistä (kauppasota, Brexitin eteneminen, Kiinan kasvun hidastuminen). Näyttää siltä, että Euroopan kasvumoottori yskii nyt etenkin viennin vuoksi, eikä epävarmuudelle sen taustalla ole luvassa nopeaa ratkaisua.

Kauppaneuvotteluissa kovat pelissä

Ratkaisua kauppasotaan haetaan meneillään olevissa Kiinan ja USA:n välisissä kauppaneuvotteluissa. Neuvottelujen oli määrä päättyä tiistaina, mutta niitä jatketaan vielä tänään. Valkoisen talon tiedottajien mukaan edistystä neuvotteluissa on tapahtunut sisältäen lupauksen kiinalaisten kasvavista ostoista USA:n maatalous- ja energiahyödykkeille sekä amerikkalaisyrityksille paremman pääsyn Kiinan markkinoille. Reutersin mukaan sopua haetaan nyt hartaasti, sillä etenkin presidentti Trumpin intresseissä on löytää markkinoita tyydyttävä ratkaisu kauppasotaan. Trump tviittasi kauppaneuvottelujen edistyneen hyvin, mutta ilmeisesti suurempia läpimurtoja saadaan vielä odottaa.

Kauppaneuvotteluissa on suuret panokset pelissä talousnäkymien osalta, sillä mikäli sopua ei saada aikaan maaliskuun alkuun mennessä, Trump on uhannut korottavansa tuontitulleja nykyisestä 10 %:sta 25 %:iin arvolta 200 miljardin dollarin kiinalaistuonnille. Kiinan taloudesta on saatu yhä heikentyviä talouslukuja ja myös USA:n teollisuuden aktiviteetti on kääntynyt laskuun, ja tuontitullien korotus hyydyttäisi kauppaa entisestään. Amerikkalaisyrityksetkään eivät ole immuuneja kauppakiistalle, sillä esimerkiksi kuluttajatuotefirma Helen of Troy antoi tiistaina tulosvaroituksen ja syytti tulleja osin myynnin laskusta. Kiina on merkittävä markkina yhtiölle. Viime viikolla Apple varoitti Kiinan kysynnän heikkenemisestä.

Osakemarkkinalla ollaan ilmeisen luottavaisia kauppasovun löytämiseen, sillä Wall Streetilla pääindeksit nousivat eilen kolmen viikon huipuilleen. Neuvotteluiden jatkuminen on positiivinen merkki siitä, että sopu todella halutaan löytää kahden suurvallan välillä. Epäilemme kuitenkin sitä, että koko kauppasota ratkeaisi tämän kolmen päivän aikana kertaheitolla. Lisäksi Kiinan talouskasvun hidastumista ei ole perusteltavissa ainoastaan kauppasodalla, vaan sen taustalla on muitakin tekijöitä.

Marianne Palmu