Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Simon Sinekin kirja The Infinite Game oli yksi viime vuoden menestyneimpiä bisneskirjoja. Vaikka 250-sivuinen teos alkaakin loppua kohden hieman toistaa itseään, siinä on vakuuttava ja väkevä sanoma: yritysten pitäisi liiketoiminnassaan pelata päättymätöntä peliä. Päättymättömän pelin ideana on pyrkiä pysymään mahdollisimman pitkään mukana pelissä. Jalkapallo-ottelua voi ajatella päättyvänä pelinä, jossa tavoite on voittaa vastustaja määrätyn ajan puitteissa. Päättymättömässä pelissä uusia pelaajia tulee ja vanhoja putoaa pois, mutta peli aina jatkaa elämäänsä ikuisuuteen. 

Sinekin mukaan yritysten pitäisi kilpailijoiden nujertamisen sijaan pyrkiä pelaamaan yritystoiminnan peliä siten, että ne pysyivät pelissä mahdollisimman pitkään mukana. Tämä pakottaa yritykset rakentamaan liiketoimintaansa pitkäjänteisesti. Yrityksellä on oltava vahva ”just cause” eli voiton tekemistä suurempi visio tulevaisuudesta, jota kohti se kulkee jatkuvasti kuitenkaan koskaan saavuttamatta tätä päämäärää. Esimerkkeinä päättymättömän pelin ajattelutavalla toimivista yrityksistä kirjassa nostetaan Patagonia, Apple ja Four Seasons. 

Sinekin opit tarjoavat mainioita ajatuksia organisaation tai yrityksen johtamiseen, mutta päättymättömän pelin ajattelua voi soveltaa hyvin myös sijoittamiseen. Itse olen tuonut tätä filosofiaa sijoitustoimintaani ajattelemalla koko omaa sijoitustoimintaani päättymättömänä pelinä. Osana tätä pyrin myös etsimään salkkuuni yrityksiä, joiden ideologia ja visio tulevaisuudesta heijastelee päättymättömän pelin pelaamista. Päättymättömässä pelissä tavoitteeni ei ole saavuttaa mitään rajapyykkiä, jolloin olisi valmis tai päässyt perille. Sijoittaminen on minulle ikuinen matka.

Sijoitustoiminnan ajattelusta päättyvänä pelinä esimerkkeinä on tämän kaltainen lähestyminen:

  • Jään 35-vuotiaana eläkkeelle
  • ​Saavutan miljoonan euron omaisuuden
  • Maksan sijoituslainani pois ja ostan Porschen
  • Myyn kaiken seuraavan syklin huipulla ja jään pois markkinoilta

Näistä osa voi toimia sijoittamisessa hyvinä välitavoitteina, mutta omaa sijoitusfilosofiaa ei niiden ympärille kannata rakentaa. Päättyvää peliä pelaava sijoittajista suuri osa on tuomittu pettymään sekä tekemään hätiköityjä päätöksiä saavuttaakseen tavoitteensa. Vaarallisinta päättyvän pelin pelaaminen sijoittamisessa on silloin, kun tavoite naulataan tiettyyn aikaikkunaan. Sijoittaja kuvittelee pystyvänsä kontrolloimaan ja ennustamaan tarkasti tulevaisuutta, mutta tippuukin pelistä pois, kun tämä ei onnistu. Päättyvää peliä pelaava sijoittaja kuvittelee tulevansa vain käväisemään pelissä ja häipymään sen jälkeen isot voitot kourassa. Maailman kilpailluimmalla markkinalla se voi kuitenkin onnistua ainoastaan erittäin hyvällä tuurilla. 

Vastaavasti päättymätöntä peliä pelaavan sijoittajan tavoitteita sijoitustoiminnalle voivat olla esimerkiksi:

  • Saavuttaa mielenrauhaa omaan talouteen
  • Saavuttaa elämään taloudellista liikkumavaraa
  • Tuoda taloudellista turvaa omaan ja jälkikasvun tulevaisuuteen
  • Oppia ymmärtämään taloutta ja yritystoimintaa
  • Vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan ja yritystoimintaan omilla sijoitusvalinnoilla

Keskeisin ero päättymätöntä peliä ja päättyvää peliä pelaavan sijoittajan välillä? Päättymätöntä peliä pelaavan sijoittajan tavoitteet ovat ajattomia. Niitä ei voi koskaan saavuttaa täysimääräisesti, mutta niitä kohti kannattaa aina pyrkiä kulkemaan. Olennaista ei ole päämäärä, vaan matka ja suunta.

Päättymätöntä peliä pelaava sijoittaja on käytännössä aina mukana markkinoilla, oli hän sitten aktiivinen treidaaja, osakepoimija tai etf-kuukausisäästäjä. Hän nukkuu yönsä rauhassa ja sietää epäonnistumisia, koska tietää pysyvänsä mukana pelissä ja jokaisen virheen tarjoavan mahdollisuuden oppia jotain, minkä avulla pelata peliä entistäkin paremmin. Hän on sinut sen karun tosiasian kanssa, että tässä äärimmäisen kilpaillussa pelissä mukana pysyminen ja menestyminen vaatii kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja jatkuvaa oppimista. Hän ei ota koskaan riskejä, joiden realisoituessa hän voisi pudota pois pelistä.

Sijoitusmarkkinat ovat päättymätön peli. Uusia pelaajia tulee mukaan jatkuvasti ja varsinkin näinä aikoina myös monia päättyvää peliä pelanneita pelaajia putoaa pois. Pelaajat vaihtuvat, mutta peli jatkuu eikä lopullisia voittajia tulla ikinä julistamaan. Kumpaa peliä sinä pelaat?

Mikael Rautanen