Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Sijoituskirjallisuus

Blogi 12.07.2021 11:00 Sijoituskoulu

Inderesin Sijoituskoulussa keskitytään kesällä sijoittamisen perusteisiin. Tällä kertaa esittelemme viisi hyvää sijoituskirjaa.
 

Maailman menestyneimmän sijoittajan Warren Buffettin kerrotaan aloittaneen sijoituskirjojen lukemisen isänsä toimistossa alle kymmenenvuotiaana ja opiskelleen pian lisää sijoittamisesta kotikaupunkinsa Omahan kirjaston kirjoista. Buffett on kertonut käyttävänsä edelleen suuren osan päivästään lukemiseen. ”Me kaikki voimme rakentaa tietämystämme, mutta useimmat meistä eivät ole valmiita tekemään sitä”, Buffett on sanonut.

Pelkkä sijoituskirjojen lukeminen ei itsessään tee kenestäkään hyvää sijoittajaa, vaan sijoittajalla pitää olla myös kykyä oppia sisäistämään lukemansa, hyödyntämään ja soveltamaan sitä. Lukeminen on kuitenkin yksi parhaista tavoista pyrkiä saamaan etulyöntiasema muihin sijoittajiin nähden.
 

Miten sijoitan pörssiosakkeisiin – Seppo Saario

Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on suomalaisen sijoituskirjallisuuden ehdoton klassikko. Se on ollut monelle suomalaiselle ensimmäinen sijoituskirja, ja monet muistavat kirjasta vähintään Saarion listaamia ikivihreitä pörssivihjeitä.

Saario käy teoksessaan läpi sijoittamisen perusteet helposti ymmärrettävällä tavalla, eikä sen lukeminen vaadi aiempaa tietoa sijoittamisesta. Kirja sopii erityisesti sijoitusuransa alkuvaiheessa oleville.
 

Tähtäimessä osakkeet – Heikki Keskiväli

inderesPodissakin vierailleen Heikki Keskivälin kirja tiivistää yhteen valtavan määrän laadukasta kansainvälistä sijoituskirjallisuutta samalla kun se avaa inhimillisellä lähestymistavalla Keskivälin omakohtaisia kokemuksia ja havaintoja sijoittamisesta.

Osakemarkkinoiden historiaa käsittelevä kirjan toinen luku on luultavasti yksi parhaimmista suomenkielistä katsauksista markkinahistoriaan. Kirjassa avataan hyvin myös osakkeiden arvonmäärityksen perusteita, ja se sopii hyvin kaikille sijoittajille.
 

One Up on Wall Street – Peter Lynch

Peter Lynchin One Up on Wall Street lukeutuu Benjamin Grahamin Intelligent Investorin lailla sijoituskirjallisuuden klassikoihin. Lynchin sijoitusfilosofia on hyvinkin maanläheinen, arkielämän tietoja ja havaintoja hyödyntävä. Lynch näyttää, ettei sijoittaminen ole rakettitiedettä, mutta samaan aikaan se vaatii myös sinnikästä ja kurinalaista työtä.

Kirjassa Lynch havainnollistaa hyvin, millaiset edut yksityissijoittajilla on ammattilaissijoittajiin nähden. One Up on Wall Street sopii hyvin esimerkiksi ensimmäiseksi englanninkieliseksi sijoituskirjaksi. 
 

The Most Important Thing Illuminated: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor​ – Howard Marks

Howard Marksin sijoittajakirjeet lukeutuvat sijoitusmaailman luetuimpiin kirjoituksiin, ja näihin kirjeisiin perustuu myös hänen ensimmäinen kirjansa. Suuri osa opetuksista koskettaa markkinapsykologiaa, ja kirja toimii melkein kuin aikamatkana edellisten vuosikymmenten markkinatapahtumiin. Oivaltavia näkemyksiä ja pohdintoja sijoittamisesta ja riskeistä täydentävät kirjassa Joel Greenblattin ja muiden sijoittajien kommentit.

Howard Marksin sijoittajakirjeisiin ja kirjaan kannattaa tarttua siinä vaiheessa, kun on ehtinyt sukeltaa sijoittamisessa astetta syvemmälle. Sijoittajakirjeitä pääset lukemaan täältä.
 

The Little Book That Builds Wealth – Pat Dorsey

The Little Book -kirjasarjan teoksista melkeinpä jokainen kuuluisi sijoittajan kirjahyllyyn. Morningstarin pääanalyytikon Pat Dorseyn kirjoittama The Little Book That Builds Wealth nousee kuitenkin tämän listauksen viimeiseksi kirjaksi.

Se syventyy yhtiöiden kilpailuetuihin ja niiden merkitykseen sijoittamisessa. Dorseyn mukaan kestävät kilpailuedut rakentuvat tyypillisesti aineettomien hyödykkeiden, korkeiden vaihtokustannusten, verkostovaikutusten ja kustannusetujen varaan. The Little Book That Builds Wealth avautuu parhaimmin silloin, kun tietotaitoa sijoittamisessa on kerääntynyt enemmän.
 

Lisää ehdotuksia

Sijoituskirjallisuus, lukeminen ja itsensä kehittämisen merkitys olivat inderesPodin 58 aiheena. Analyytikot Sauli Vilén ja Juha Kinnunen listasivat podissa sekä omia että Inderesin väen suosikkikirjoja. Pääset kuuntelemaan keskustelun tästä, ja samalta sivulta löydät myös listauksen inderesiläisten suosikkikirjoista.

Myös Foorumilla keskustellaan sijoituskirjoista. Hyviä ehdotuksia ja suosituksia löytyy kosolti. Pääset lukemaan yhteisön suosituksia täältä.
 

Haluatko lukea lisää? Löydät kaikki uusimmat sijoituskoulut koottuna tästä alta. 

1. Mitä eroa on osakesäästötilillä ja arvo-osuustilillä?

2. Mitä on indeksisijoittaminen?

3. Mitä on osakepoiminta?

4. Sijoittamisen anomaliat

5. Mitä on hajauttaminen? 

6. Yhtiötermistö

7. Sijoituskirjallisuus

8. Mitä sijoittajan kannattaa tietää verotuksesta?

9. Mistä etsiä tietoa sijoittamiseen?

Antti Järvenpää