Viime viikko oli Euroopan ja USA:n osakemarkkinalla mollivoittoinen. Helsingissä pääindeksi painui lopulta 2,2 % miinukselle heikon perjantain kehityksen myötä, mutta laskua nähtiin myös laajemmin Euroopassa ja USA:ssa. Federal Reserven markkinamyönteinen korkopäätös ei ehtinyt kauaa kannatella osakemarkkinaa, kun katseet kääntyivät jo kolikon toiselle puolelle ja kevenevän korkopolitiikan syyhyn, eli hidastuvaan talouskasvuun. Julkaisimme tiivistettynä viikon makrotapahtumia videolla, joka on nähtävissä täällä.

Näyttää siltä, että talouskuvan heikentyminen jatkuu etenkin euroalueella, vaikka tasaantumista ja positiivisiakin signaaleja on jo nähty. Vaihtelu on kuitenkin suurta ja perjantaina julkaistut ostopäällikköindeksit muistuttivat, että sektoreittain kasvu on selvästi eriytymässä palvelualojen ja teollisuuden välillä ja etenkin teollisuuden aktiviteetin nopea hidastuminen on tuonut alueen talouden jälleen keikkumaan teknisen taantuman partaalle. Perjantainen pikakommentti ostopäällikköindekseistä on luettavissa täältä. Muistettakoon, että tämä ei ole yllätys, sillä taantuman määritelmä on suppea ja jäsenmaista Italia vajosi jo viime vuoden lopulla sen perusteella taantumaan. Mielestämme kehitys on ennemminkin paluuta kohti normaalia, hitaan kasvun kautta vahvojen vuosien jälkeen. Toki seuraamme kehitystä edelleen ja riski laskun jatkumiselle on edelleen vahvasti olemassa. Etenkin euroalueen suurimmassa taloudessa Saksassa teollisuuden kehitys on ollut heikkoa, mikä lisää taantumariskiä.

Viime viikon talouslukujen jälkeen negatiiviset yllätykset ovat jälleen selvästi lisääntyneet euroalueella, USA:ssa ja Kiinassa, mikä kertoo toisaalta edelleen turhan optimistisista odotuksista. Etenkin USA:ssa luvut ovat olleet jälleen viime aikoina odotuksiin nähden selkeitä pettymyksiä, mikä on osaltaan lisännyt taantumapelkoja. Teollisuuden kasvu hyytyi ostopäällikköindeksien mukaan myös USA:ssa 21 kuukauden pohjiin. Laskennallinen todennäköisyys USA:n taantumalle onkin selvästi noussut, mutta historiaan peilattuna on edelleen suhteellisen alhainen. Myös edelleen loiveneva korkokäyrä on lisännyt taantumahermoilua, ja 10-vuotisen sekä 3-kuukautisen koron erotus painui negatiiviseksi perjantaina. Mielestämme huoli hidastuvasta talouskasvusta on perusteltua, ja positiivisia lukuja tarvitaan lisää kääntämään mielialoja. Toisaalta kahden prosentin kasvuympäristössä taantumaan on vielä toistaiseksi matkaa.

Marianne Palmu