Viime viikko oli Euroopan osakemarkkinalla lievä nousuviikko (Eurostoxx +0,2 %) Helsingin pörssin kehityksen ollessa keskimääräistä parempaa (OMXH +1,6 %). USA:ssa nousu kuitenkin hiipui, ja S&P 500 kääntyi koko viikon osalta lievästi miinukselle (-0,2 %). Vuoden alusta pörssikehitys on edelleen vahvasti positiivista ja tammikuusta on tulossa hyvä, sillä Helsingin pääindeksi on noussut 10 %, Eurostoxx 6 % ja USA:nkin indekseissä nousua on ollut 6-8 %.

Erityisesti poliittiset tapahtumat painavat nyt makrokuvan osalta, ja niiden ympärillä on edelleen suurta epävarmuutta. Yksi pieni helpotus niiden osalta saatiin perjantaina, kun presidentti Trump myönsi liittovaltion hallinnolle rahoituksen seuraavaksi kolmeksi viikoksi. Mikäli määrärahoja Meksikon rajan vastaiselle muurille ei myönnetä, hän uhkaa sulkea hallinnon rahahanat jälleen helmikuun puolivälissä.

USA:n ja Kiinan kauppaneuvottelut ovat edelleen markkinan polttopisteessä, ja niihin toivotaan selvyyttä keskiviikon ja torstain välisenä aikana, kun Kiinan varapääministeri matkustaa USA:han ministeritason neuvotteluihin. Huhuja neuvottelujen suhteen on riittänyt, mutta ratkaisu on edelleen suuri kysymysmerkki.

Markkinalla odotetaan ainakin sitä, että jonkinlaiseen ratkaisuun päästään ja USA ei toteuta uhkaustaan nostaa tulleja kiinalaistuotteille maaliskuun alussa. Mielestämme neuvottelun osapuolten näkemykset ovat ainakin julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella edelleen kaukana toisistaan, eivätkä Valkoisen talon tviitit neuvottelujen sujumisesta riitä vakuuttamaan nopean ratkaisun löytymisestä. Siksi loppuviikon neuvotteluista saattaa seurata pettymys ja tulliuhka jää ilmoille edelleen. Toisaalta maaliskuun alkuun on vielä aikaa, joten uusikin kierros ehditään järjestää ennen sitä.

Brexitissä edelleen kaikki vaihtoehdot avoimia

Euroopassa Brexit asettaa omat haasteensa talousnäkymälle. Britannian parlamentin on määrä kuulla huomenna pääministeri Theresa Mayta ”suunnitelma B:stä”, eli vaihtoehdoista seuraaviksi askeliksi ja äänestää siitä myöhemmin illalla. Äänestyksestä ei kuitenkaan ole odotettavissa läpimurtoa Brexit-vyyhtiin, sillä edellinen esitys ei merkittävästi eronnut Mayn EU:n kanssa neuvottelemasta erosopimuksesta, joka jo kertaalleen sai täystyrmäyksen brittiparlamentissa. May on yrittänyt sopia parlamentin puoluejohtajien kanssa Brexitin etenemisestä, mutta suurimman oppositiopuolueen Labourin johtaja Jeremy Corbyn ei ole halunnut tehdä yhteistyötä, koska uhka sopimuksettomasta erosta on edelleen pöydällä. May ei puolestaan ole valmis luopumaan sopimuksettoman eron vaihtoehdosta, joskin huhujen mukaan sekin on mahdollista. Brittilehti The Sun nimittäin uutisoi, että May olisi kertonut poliittiselle lähipiirilleen, että voisi luopua sopimuksettoman eron vaihtoehdosta. Uutinen ei kuitenkaan ole saanut minkäänlaista vahvistusta, joten ilmapiiri Brexitin ympärillä on edelleen hyvin kireä. Britanniassa yritykset valmistautuvat jo sopimuksettomaankin eroon ja valmistelevat lähtöä maasta. Brexitin täystyrmäykseen liittyvä videomme on edelleen ajankohtainen.

Marianne Palmu