Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Olemme saaneet kyselyitä Sievin viime viikon mallisalkkuostosta ja yhtiössä käyneen poikkeuksellisen vilkkaan kaupankäynnin jälkeen. Osa on myös huomioinut, että pääanalyytikkomme Sauli Vilén on Sievin 100 suurimman osakkeenomistajan listalla 40 000 kappaleen omistuksellaan. Julkaisemme tässä jutussa poikkeuksellisesti Saulin koko kaupankäyntidatan yhtiön osakkeella läpinäkyvyyden nimissä, koska tilanne on herättänyt kysymyksiä. Käydään läpi Sievin tapaus vaihe kerrallaan.

Ensimmäistä kertaa Sieville annettiin positiivinen suositus 29.4.2020, joten työntekijämme ovat saaneet ostaa osaketta kahden päivän karenssiajan jälkeen 1.5.2020 alkaen. Sieville on annettu myös tämän jälkeen osta-suositus lokakuun lopussa. Sauli on ostanut Sieviä useassa erässä keväästä alkaen suosituksiamme seuraillen.

Saulin kaupat Sievissä tämän vuoden aikana:

Sievin suositushistoriamme:

Työntekijämme eivät saa käydä kauppaa suosituksiamme vastaan, suosituksen laatimisen aikana kaupankäynti on kiellettyä ja suosituksen julkaisun jälkeen on odotettava kahden päivän karenssiaika. Näiden sääntöjen puitteissa työntekijämme luonnollisesti usein seuraavat usein samoja näkemyksiä, kuin sijoittajille itse annamme. Vasta vähennä tai myy -suosituksen myötä työntekijämme saisi myydä osaketta, mutta tämänkin jälkeen pitää odottaa kahden päivän karenssiaika, eli sijoittajat pääsevät aina halutessaan irtautumaan kohteesta ennen työntekijöitämme.

Seuraavaksi pääsemme mallisalkkuun, jolla on suositusten tavoin usein selkeä vaikutus markkinaan. Kun mallisalkkumme ottaa harkintaan uuden osakkeen oston tai myynnin, annetaan kyseiseen osakkeeseen sisäinen kaupankäyntikielto. Kun kaupat on toteutettu, on jälleen kahden päivän karenssiaika.

Miksi mallisalkkumme ei aiemmin ostanut Sieviä, vaikka sillä oli osta-suositus? Syy on siinä, että emme ole halunneet tehdä uusia ostoja, ennen kuin löydetty ensin myytävää tilalle. Kirjoitimme 31.8.: ”Koronaromahduksen aikana tehtyjen ostojen jälkeen Mallisalkussa oli käteistä noin 12 %, ja mielestämme nykyisessä osakemarkkinoiden tilanteessa käteispuskuria voisi olla enemmänkin.”

Viime viikon torstaina iltapäivällä mallisalkkutiimi kokoontui. Totesimme Talenomin painon nousseen turhan korkeaksi ja arvostuksen olevan koholla. Talenomia päätettiin keventää. Samalla päätettiin, että yhdessä viimeisimpien salkun kevennysten jälkeen salkussa olisi viimein tilaa ostoille. Päätimme ostaa Sieviä, koska uskomme yhtiöön ja suosituksemme on osta-tasolla. Sekä Sieviin että Talenomiin annettiin sisäinen kaupankäyntikielto, kun harkinta kaupoista alkoi. Kaupat päätettiin toteuttaa niin pian kuin mahdollista, käytännössä perjantaina.

Tästä pääsemme kohtaan, joka ei näytä ulospäin hyvältä. Sauli oli ehtinyt ostaa tuoreimman eränsä Sieviä aiemmin torstaiaamuna. Kipuilimme keskenämme, jätämmekö mallisalkun sijoitusidean käyttämättä tästä johtuen. Päätimme edetä, koska kauppa ei rikkoisi sääntöjämme ja Sauli on hajauttanut ostojaan läpi vuoden. Meillä oli pitkästä aikaa käsissämme osto-idea, josta olimme varsin vakuuttuneita emmekä halunneet antaa sen livetä käsistä. Jälkeenpäin katsottuna ja Sievin ympärillä ollut huomio huomioiden hajurakoa viimeisimpään kauppaan olisi kuitenkin ollut hyvä olla enemmän.

Ei siis mennyt ihan putkeen ja otamme tästä opiksi.

Mikael Rautanen