Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Inderes Playbook 2021

Julkaisimme tänään toisen version Inderesin Playbookista kaikille avoimesti. Kyseessä on kattavin mistään saatavilla oleva syväsukellus yritykseemme ja toimintamalliimme. Pelikirjan laitamme jälleen avoimeksi, koska se pakottaa meidät itsemme toimimaan sanojemme mukaisesti. 

Olemme jossain määrin poikkeuksellinen yritys niin johtamismallin, organisaatiomallin ja kulttuurin, kuin liiketoimintamallimmekin osalta. Alun perin kipinä pelikirjan rakentamiseen syttyi siitä, että itseohjautuva johtamismalli ei toimi vain sillä, että päätetään olla itseohjautuvia. Meidän piti sanoittaa tarkasti mitä itseohjautuvuus tarkoittaa meille ja miten itse haluamme sen toimivan. Organisaatiomallin dokumentoinnista projekti laajeni pian siihen, että halusimme myös sanoittaa itsellemme, mitä varten yrityksemme on olemassa, miten liiketoimintamallimme rakentuu ja mihin olemme menossa. Pelikirjaan luotiin samalla mekanismit muutokselle, eli siihen tehdään päivityksiä organisaation kehittyessä.

Näiden asioiden sanoittaminen yksiin kansiin on ollut erittäin hyödyllinen ja kasvattava kokemus, vaikka monimutkaisesta yksinkertaisen, ymmärrettävän ja tiiviin tekeminen on ollut iso ponnistus. Versioita eri sivuista ja asioista on ollut kymmeniä. Pelikirjan vedoksia on jumpattu läpi yli 60 työntekijän kanssa muutaman hengen ryhmissä, mistä on haettu palautetta. Mikä on epäselvää, mikä on turhaa, mikä kuvastaa meitä, toimimmeko oikeasti näin, uskommeko näihin asioihin? Sen sijaan, että loisimme ylhäältä annetun toimintaohjeen ihmisillemme, on pelikirjan idea ollut dokumentoida, miten organisaatiomme haluaa toimia. Yksittäisiä sanamuotojakin on pohdittu ja viilattu tunteja, sillä esimerkiksi arvoistamme tai ihmiskäsityksestämme puhuttaessa jokaisen sanan merkitys on valtava. Voi kuulostaa jollekin ajanhaaskuulta bisneksen tahkoamisen rinnalla, mutta sanat luovat merkityksiä ja todellisuutta.

Pelikirjan keskeinen tehtävä on tuoda organisaatiolle jatkuvuutta ja pysyvyyttä, mutta samaan aikaan luoda mekanismit ja rakenteet jatkuvalle muutokselle. Tämä sen takia, että toimintaympäristömme suorastaan kaoottisen muutoksen vuoksi myös yrityksemme ja organisaatiomallimme elää jatkuvassa muutoksessa. Muuntautumiskyvystä on tullut keskeinen menestystekijämme. Pelikirjan kautta meille on selkeää minkälaisella päätöksentekomekanismilla ja millä perustein valintoja tehdään. Esimerkiksi vaikka olemme muutamassa vuodessa kolminkertaistaneet kokomme ja laajentuneet monille uusille alueille, on liiketoimintamme rakentunut kurinalaisesti pelikirjassa esitetyn Flywheelin ympärille jo vuosien ajan.

Toivon, että pelikirjasta on myös hyötyä muille yrityksille, jotka soveltavat itseohjautuvia toimintamalleja. Itse olen saanut inspiraatiota muun muassa Futuricen ja Smartlyn kulttuurikäsikirjoista sekä lukuisilta analyytikkona seuraamiltani itseohjautuvia malleja soveltavilta menestyviltä yrityksiltä.

Tutustu pelikirjaamme täältä.

Mikael Rautanen