Eilen julkaistiin tukku eri alueiden teollisuuslukuja, ja niiden mukaan teollisuuden kasvu eriytyi eri talouksissa. Kasvu elpyi Kiinassa ja USA:ssa, mutta euroalueen indeksit jatkoivat Saksan johdolla laskua edelleen. Teollisuuden ostopäällikköindeksejä hienosäädettiin entisestään alemmas maaliskuun osalta: Saksan lopullinen indeksi 44,1 (alustava 44,7), Ranskan 49,7 (49,8) ja koko euroalueen 47,5 (47,6). Etenkin Saksan lasku on ollut jyrkkää, ja se painaa muutakin euroaluetta.

USA:ssa talouslukujen kehitys oli eilen julkaistujen lukujen perusteella edelleen vaihtelevaa. Maan vähittäismyynti laski helmikuussa 0,2 % vastoin odotuksia, mutta yritysvarastot kasvoivat ja teollisuuden aktiviteettia mittaava ISM-indeksi nousi odotettua enemmän. Luvut kertovat laskun tasaantumisesta, mutta niiden perusteella ei vielä kannata veikata talouskasvun selvän kiihtymisenkään puolesta. Talousnäkymä on edelleen utuinen maailmankaupan kasvun tyrehdyttyä ja poliittisten riskien häilyessä suurtalouksien yllä.

Poliittisista riskeistä Brexit junnaa edelleen paikallaan brittiparlamentissa, joka järjesti eilen jälleen suuntaa-antavia äänestyksiä neljästä eri vaihtoehdosta. Taaskaan yksikään niistä ei saanut taakseen enemmistöä, joten Brexit-vääntö jatkuu ilman suuntaa. Samalla uusi eropäivä, 12. huhtikuuta, lähenee, samoin sopimuksettoman Brexitin todennäköisyys kasvaa toraisan parlamentin selvitellessä välejään.

Ison-Britannian kauppakamarin neljä kertaa vuodessa toteutettava kysely maalasi yhä heikkenevää kuvaa maan vientinäkymistä Brexitin alla. Kyselyn mukaan palvelualojen viennin kasvu (muodostaa 45 % kokonaisviennistä) jarrutti helmi-maaliskuussa alimmilleen 2008 jälkeen. Yritysten kassavirrat painuivat negatiivisiksi ensimmäistä kertaa vuoden 2012 jälkeen ja sekä palvelualojen että teollisuuden investointiaikeet olivat alimmillaan kahdeksaan vuoteen. Kysely kattoi 7000 yritystä. Sen perusteella Brexit-epävarmuus on alkanut tosissaan lyödä läpi talouteen. Luonnollisesti Brexit-väännön pitkittyessä näkymä edelleen heikkenee.

Missä mennään Brexitissä?

  • Brexitin piti alkuperäisen sopimuksen mukaan tulla voimaan 29.3., mutta EU-maat myönsivät sille lykkäystä
  • Lykkäys on ehdollinen: Mayn on saatava brittiparlamentti taakseen huhtikuun 12. päivään mennessä, jolloin lykkäystä myönnetään toukokuun 22. päivään asti
  • Muussa tapauksessa Brexit astuu voimaan ilman sopimusta tai Britannian on alettava valmistella EU-vaaleja
  • Britannian parlamentti on edelleen ilman yhtenäistä suuntaa Brexitin suhteen. Pääministeri May käy tänään läpi eri vaihtoehtoja ja saattaa tuoda erosopimuksensa neljättä kertaa äänestykseen.
Marianne Palmu