Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: Valmet
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 24.00 EUR
Kurssi: 21.16 EUR
Kurssi hetkellä: 15.10.2020 - 9:06

Alfa Laval tiedotti tänään aamulla, että yhtiö muuttaa Neleksen kaikista osakkeista tekemäänsä ja Neleksen hallituksen suosittelemaa julkista ostotarjousta. Muutoksen myötä tarjouksen vähimmäishyväksyntöjen määrää koskevaa ehtoa alennetaan yli 50 %:iin (aik. 2/3) ja tarjousaikaa jatketaan. Uusien ehtojen mukaan tarjousaika päättyy 30.10.2020 klo 16.00 (Suomen aikaa), ellei sitä jatketa edelleen ostotarjouksen ehtojen ja soveltuvan lainsäädännön ja määräysten mukaisesti. 

Ostotarjouksen ehdot pysyvät muilta osin muuttumattomina (tarjoushinta 11,50 euroa per Neleksen osake), eivätkä Alfa Lavalin aiemmin kommunikoimat strategiset suunnitelmat koskien Nelestä ole muuttuneet. Mikäli ostotarjous toteutetaan, Alfa Laval arvioisi vaihtoehtoja jäljellä olevien Neleksen osakkeiden hankkimiseksi ajan myötä. Mitään päätöksiä koskien tällaisia järjestelyitä ei kuitenkaan ole tehty.

Tarjousehtojen päivitys ei ollut mielestämme merkittävä yllätys, sillä Neleksen toistaiseksi suurin omistaja Valmet nosti Neles-omistuksensa pörssiostoilla nopeasti lähes 30 %:iin ja samalla Alfa Lavalin alkuperäisen tarjouksen läpimenosta tuli epätodennäköistä. Uuden ja vanhan kynnysehdon välisellä omistuksella Alfa Lavalista tulisi Neleksen suurin omistaja ja pidämme tähän väliin osuvaa hyväksyntöjen määrää hyvin mahdollisena skenaariona tarjoukselle. Vanhan kynnysehdon alittava omistusosuus kuitenkin rajoittaisi Alfa Lavalin mahdollisuuksia sulauttaa itseensä ja vaikeuttaisi siten yrityskaupalla alun perin tavoiteltujen hyötyjen hakemista ja saavuttamista. Näin ollen tarjousehtojen muuttaminen on mielestämme tulkittavissa panosten korotukseksi. Siten Alfa Lavalilla ei näytä olevan mitään aikomuksia luovuttaa Neles-taistelua, vaikka Valmet vaikuttaakin onnistuneen toistaiseksi torpedoimaan Alfa Lavalin alkuperäisen tarjouksen.

Alfa Lavalin tarjousehtojen muutoksen myötä pattitilanne, jossa todennäköisesti erimieliset Alfa Laval ja Valmet ovat merkittäviä omistajia itsenäisessä Neleksessä, on pykälän lähempänä. Tämä tilanne tuskin tyydyttäisi kumpaakaan väännön osapuolta ainakaan pitkäaikaisratkaisuna. Arviomme mukaan seuraava liike väännössä voisi olla Valmetin konkreettinen tarjous Valmetin ja Neleksen osakevaihdolla toteutettavasta fuusiosta, minkä julkaisemista Alfa Laval saattaa myös pyrkiä tarjousehtojen muutoksella pyrkiä vauhdittamaan. Valmetin kannalta merkittävän riski Neles-väännössä on edelleen mahdollisen järjestelyn hinnan karkaaminen liian korkealle. 

Olemme kommentoineet Neleksen ympärille heinäkuussa puhjenneen väännön aiempia käänteitä Valmetin perspektiivistä muun muassa täällä, täällä, täällä ja täällä.

Käy kauppaa. (Valmet)

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 3 547,0 3 828,8 3 747,7
- kasvu-% 6,7% 7,9% -2,1%
Liikevoitto (EBIT) 281,0 294,6 330,9
- EBIT-% 7,9% 7,7% 8,8%
EPS (oik.) 1,39 1,43 1,59
Osinko 0,80 0,85 0,90
P/E (oik.) 15,4 14,8 13,3
EV/EBITDA 8,2 8,6 7,7
Osinkotuotto-% 3,7% 4,0% 4,3%
Uusimmat ennusteet

Valmet on maailman johtava prosessiteknologian, automaatioratkaisujen ja palvelujen toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Tavoitteemme on tulla maailman parhaaksi asiakkaidemme palvelussa.

Vahvan teknologiatarjonnan ytimen muodostavat sellutehtaat, pehmopaperin-, kartongin- ja paperinvalmistuslinjat ja bioenergiaa tuottavat voimalaitokset. Valmetin edistykselliset palvelut ja automaatioratkaisut parantavat asiakkaidemme tuotantoprosessien luotettavuutta ja suorituskykyä sekä tehostavat raaka-aineiden ja energian käyttöä.