Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Stora Enson ja Metsä Boardin ruotsalainen kilpailija pakkausmateriaaliyhtiö Billerud julkisti tänään aamulla Q4-tuloksensa, joka oli loppuvuoden numeroiden osalta jonkun verran markkinaodotuksia heikompi. Selkeitä näkymiä tai ohjeistusta yhtiön ei antanut eikä kommenteissa mielestämme ollut valtavia yllätyksiä. Metsäsektorin monilta osin haastavaan markkinatilanteeseen raportti ei mielestämme selkeää valoa tarjonnut.

Billerudin liikevaihto pysyi Q4:llä vertailukauteen nähden vakaana 5,8 miljardissa Ruotsin kruunussa. Myyntiä tuki ylösajovaiheessa olevan Gruvön uuden kartonkikoneen tuoma positiivinen kontribuutio, kuluttajakartonkien yleisesti hyvä kysyntä ja valuutat, mutta hinta- ja volyymipaineet etenkin pakkauspapereissa sekä heikompi tuotemix toimivat vastapainoina. Liikevaihto alitti Reutersin konsensuksen 2 %:lla. Billerudin oikaistu käyttökate laski Q4:llä 31 % 618 MSEK:iin. Tulosta rokottivat 170 MSEK:llä Gruvön uuden koneen tappiot, jotka olivat yhtiön odotusten mukaisessa mittakaavassa. Lisäksi hintojen laskulla oli negatiivinen tulosvaikutus, joita kuitukulujen lasku, valuutat ja säästöt eivät täysimääräisesti kompensoineet. Billerudin Q4:n oikaistu käyttökate alitti Reutersin konsensuksen ennusteen 4 %:lla. Liikevoittotasolla alitus oli kuitenkin huomattavasti selkeämpi. Divisioonatasolla kartonkiyksikön tulos heikkeni lähinnä Gruvön uuden koneen tulosrasitusten takia, kun taas pakkauspaperidivisioona kärsi heikosta markkinatilanteesta, joka painoi kannattavuutta selvästi.

Billerud ei yhtiön viime aikojen linjaa noudatellen antanut selkeää ohjeistusta koko vuodelle tai Q1:lle. Q1:n näkymissään yhtiö kertoi kuluttajakartonkien kysynnän olevan vakaata. Sen sijaan aaltopahvin raaka-aineissa markkinatilanne on epävarma, joskin yhtiö odottaa sen jo vakaantuvan. Puukustannusten Billerud odottaa laskevan Q1:llä, vaikka lämpimän talven puunkorjuuolosuhteille luomat haasteet vaikeuttavat puun hinnan laskun mittakaavan arviointia. Markkinakommenteissa olivat mielestämme jokseenkin linjassa metsäsektorilta viime aikoina kuullun uutisvirran kanssa eikä Billerudin raportti tarjonnut siten mielestämme huomattavia yllätyksiä Metsä Boardin ja Stora Enson Q4-odotusten ja alkuvuoden näkymien perspektiiveistä. Arviomme mukaan myös Metsä Boardin ja Stora Enson kuluttajakartonkiliiketoiminnat ovat yltäneet loppuvuodesta segmentin normaali kausiluonteisuus huomioiden melko hyviin suorituksiin vakaassa markkinatilanteessa, mutta aaltopahvin raaka-aineissa hintapaineet ovat todennäköisesti toimineet käsijarruna myös laatupyramidin yläpäässä. Odotamme myös Metsä Boardin, Stora Enson ja UPM:n hyötyvän puun hinnan laskusta Q4:llä sekä Q1:llä.   

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Analyytikko

Lisätiedot

Metsä Board on kannattava ja aito kartonkiyhtiö, jolla on vahva markkina-asema. Olemme johtava eurooppalainen korkealaatuisten ensikuitukartonkien valmistaja. Kevyet kartonkimme on kehitetty tarjoamaan parempia, turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja kuluttaja-, myymälä- ja tarjoilupakkaussovelluksissa. Työskentelemme yhdessä asiakkaittemme kanssa globaalisti löytääksemme ratkaisuja, jotka luovat parempia kuluttajakokemuksia pienemmillä ympäristövaikutuksilla.