Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) liikevaihtotiedustelun mukaan alan 20 suurimman yrityksen liikevaihto oli huhtikuussa edelliskuukauden tasolla 107 MEUR:ssa ja se kasvoi noin 11 % vuodentakaisesta. Koko toimialan kehitys on vahvasti linkittynyt henkilöstövuokrauspalveluihin, jotka vastasivat noin 84 %:sta alan liikevaihdosta. Huhtikuussa henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihto oli niin ikään edellisen kuukauden tasolla noin 90 MEUR:ssa. Tämä vastaa 10 %:n kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Liikevaihdon kehitykseen heijastuvat tavanomaisesti tietyt kausiluonteiset tekijät, minkä takia liikevaihdon kehitystä on mielestämme mielekkäämpää seurata vuositasolla. Tällä hetkellä voimakkaampi taustalla vaikuttava tekijä on kuitenkin koronapandemia ja sen vaikutukset alan toimijoiden kysyntään, minkä takia seuraamme myös kuukausitason kehityksen trendiä. Henkilöstövuokrauspalveluiden edellisen 12 kuukauden liikevaihto oli huhtikuussa noin 1087 MEUR ja kasvoi kuukausitasolla 0,8 % vertailukauden heikkoudesta johtuen.

Huhtikuun lukujen suhteellisen voimakas kasvu vuoden takaiseen nähden ei ollut yllätys talouden positiivinen vire sekä heikko vertailukohta huomioiden. Lähikuukausien kehitystä tukevat todennäköisesti tietyt kausiluonteiset tekijät ja talouden elpyminen. Merkittävänä tekijänä kokonaismarkkinan kehityksen kannalta tulevat olemaan kuitenkin aikanaan päättyvät ravintola-alan rajoitukset, sillä horeca-sektori muodostaa tavanomaisesti merkittävän osan kokonaismarkkinasta. Huhtikuun luvut eivät aiheuta ennustemuutospaineita Eezyn ennusteisiimme, jotka odottavat henkilöstövuokrauksen liikevaihdon kasvavan Q2:lla suhteessa vuoden ensimmäisen neljänneksen tasoon. Enersensen Staff Leasing -segmentin kannalta huhtikuun kokonaismarkkinaa peilaavilla luvuilla ei ole olennaista merkitystä. Yhtiö on kertonut myyvänsä henkilöstövuokrausliiketoimintansa (kommenttimme luettavissa täällä). 

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot

Eezy on vuonna 1988 perustettu henkilöstöpalveluyritys, joka tarjoaa laajan kattauksen henkilöstöpalveluita Suomessa valtakunnallisesti. Yhtiön liiketoiminta jakautuu kahteen palvelualueeseen, jotka ovat Henkilöstöpalvelut ja Asiantuntijapalvelut. Yhtiön tulovirrat muodostuvat kuitenkin neljästä erikseen raportoitavasta komponentista, jotka ovat Henkilöstöpalvelut liiketoiminta-alueen alle lukeutuvat Henkilöstövuokraus, Franchise-maksut, ja Kevytyrittäjäpalvelut sekä Asiantuntijapalvelut. Yhtiö toimii pääsääntöisesti Suomessa.