Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Kantar TNS:n julkaisemien tietojen perusteella Suomen mediamainonta laski helmikuussa noin 1 %:n vuodentakaisesta ja kumulatiivisesti se on laskenut 3 % tammi-helmikuussa 2023.

Suurimmista mediaryhmistä verkkomedia laski 2 % vertailukaudesta ja painettu sanomalehtimainonta laski 9 %. Vastaavasti televisiomainonta laski noin 5 % vertailukaudesta. Mainostajaryhmistä merkkimainonta oli noin vertailukauden tasolla (+0,5 %), vähittäiskaupan mainonta laski 5 % ja luokiteltu ilmoittelu laski 3 % vuoden takaisesta. Avoimien työpaikkojen ilmoittelu laski puolestaan 26 %.

Laskelmiemme mukaan Suomen mediamainonta muodosti vuonna 2022 Alma Medialla ja Sanomalla vajaan viidenneksen yhtiöiden liikevaihdosta, Ilkka-Yhtymällä noin 15 % ja PunaMusta Medialla noin 6 %. Siten mediamainonnan kehityksen muutokset ovat olennainen tulosajuri mediayhtiöille. Huomioitavaa on kuitenkin, että mediasektorin yhtiökohtainen kehitys voi poiketa kokonaismarkkinan kehityksestä, sillä eri mediaryhmien suhteelliset osuudet vaihtelevat yhtiöittäin huomattavasti. Emme näe alkuvuoden lukujen perusteella välitöntä muutospainetta ennusteissamme.

 

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Pääanalyytikko

Lisätiedot

Alma Media Oyj on 1998 perustettu Suomessa, itäisessä Keski-Euroopassa, Ruotsissa ja Baltiassa toimiva digitaalisiin rekrytointi- ja markkinapaikkapalveluihin sekä talous- ja ammattilehtien julkaisutoimintaan keskittynyt mediakonserni. Suomessa liiketoimintaan kuuluvat myös asumisen ja autoilun markkinapaikat, valtakunnallinen kuluttajamedia sekä sisältö- ja datapalvelut ammattilaisille ja yrityksille.