Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Kantar TNS:n julkaisemien tietojen perusteella Suomen mediamainonta laski huhtikuussa 6 % vertailukaudesta. Kumulatiivisesti mediamainonta painui siten huhtikuun kehityksen ansiosta 1 % pakkaselle tammi-huhtikuussa.  

Suurimmista mediaryhmistä verkkomedia laski 5 % ja painettu sanomalehtimainonta 7 % vertailukaudesta. Vastaavasti televisiomainonta laski jopa 11 %. Mainostajaryhmistä merkkimainonta laski 1 %:n vertailukaudesta, kun taas vähittäiskaupan lasku oli selvästi suurempi ja noin 16 %. Luokiteltu ilmoittelu laski sekin tuntuvat 11 %. Myös avoimien työpaikkojen ilmoittelu laski edelleen jyrkästi (- 35 %). 

Laskelmiemme mukaan Suomen mediamainonta muodosti vuonna 2022 Alma Medialla ja Sanomalla vajaan viidenneksen yhtiöiden liikevaihdosta, Ilkka-Yhtymällä noin 15 % ja PunaMusta Medialla noin 6 %. Siten mediamainonnan kehityksen muutokset ovat olennainen tulosajuri mediayhtiöille. Huomioitavaa on kuitenkin, että mediasektorin yhtiökohtainen kehitys voi poiketa kokonaismarkkinan kehityksestä, sillä eri mediaryhmien suhteelliset osuudet vaihtelevat yhtiöittäin huomattavasti. Mainosmarkkinan lasku huhtikuussa oli hieman odotuksiamme voimakkaampaa ja markkinan alakulon jatkuessa samassa mittakaavassa on lyhyen tähtäimen yhtiökohtaisissa ennusteissamme kokonaisuutena hieman laskuvaraa. 

Suomen mediamainonnan kehitys  

Lähde: Kantar TNS, Inderes, Huom. Q2’23-luku sisältää vain huhtikuun luvut 

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Pääanalyytikko

Lisätiedot

PunaMusta Media on vuonna 1874 perustettu Suomeen keskittynyt kahdesta liiketoimintaosasta, näkyvyysratkaisuista ja Pohjois-Karjalan alueella toimivasta medialiiketoiminnasta, koostuva konserni. Konsernissa on Sanomalehti Karjalaisen lisäksi kuusi muuta sanomalehtiyhtiötä ja kaksi paikallisradiokanavaa. Konsernin painotoimialaan kuuluvan PunaMusta Oy:n liiketoiminta koostuu mm. aikakaus-, sanomalehti- ja digipainamisesta ja yritysnäkyvyyden luomisesta.