Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Paperiliitto tiedotti eilen, että sen ja Metsäteollisuuden edustajien eilen järjestetty tapaaminen liittyen työehtosopimusneuvotteluihin ei johtanut konkreettisiin lopputuloksiin. Koska kiistanalaisissa asioissa ei edelleenkään edetty, Paperiliitto teki päätöksen lisälakon uhasta vauhdittaakseen sopimukseen pääsyä. Paperiliitto on ilmoittanut Metsäteollisuudelle laajentavansa paperiteollisuuden lakkoa viikolla, mikä tarkoittaa, että meneillään oleva lakko jatkuu 24.2.2020 aamuvuoroon asti. Neuvotteluosapuolet tapaavat seuraavan kerran tänään kello 12 valtakunnansovittelijan toimistossa. Lisäksi myös Teollisuusliiton Metsäteollisuudelle kohdistamat lakot jatkuvat.

Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella neuvottelut vaikuttavat olevan yhä pahasti umpisolmussa, eikä merkkejä neuvotteluiden merkittävästä edistymisestä ole juuri havaittavissa. Siten tilanteen kärjistyminen edelleen ei ole erityisen yllättävää, mutta Helsingin Pörssin metsäyhtiöiden kannalta Suomen tehtaiden tuotantokatko on luonnollisesti ongelmallinen ja myös lakon pitkittyminen usean viikon mittaiseksi vaikuttaa mielestämme aiempaa jossain määrin todennäköisemmältä. Arviomme mukaan metsäyhtiöiden toimitukset etenkin sellu- ja kartonkiasiakkaille alkavat pikkuhiljaa vaikeutua, kun varastot ovat supistuneet ensimmäisen lakkoviikon aikana. Näin ollen lakoista alkaa tulla yhä konkreettisempia taloudellisia rasitteita yhtiölle, jos neuvotteluissa ei päästä lopputulokseen. Myöskään lakosta metsäyhtiölle aiheutuvia pidempiaikaisia haittoja (maineriskit, asiakkaiden tyytymättömyys, markkinaosuuden menetykset) ei mielestämme voida sulkea täysin pois. Paperitoimituksia yhtiöt pystyvät arviomme mukaan paikkaamaan paremmin muiden maiden tehtailta nykyisessä vaisussa kysyntätilanteessa.

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Analyytikko

Lisätiedot

Stora Enso on pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuinen toimittaja osana biotaloutta. Uskomme, että kaikki, mikä tänään valmistetaan uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna valmistaa puusta. Konsernin palveluksessa on noin 26 000 henkilöä yli 30 maassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 10,1 miljardia euroa. Stora Enson osakkeet noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä (STEAV, STERV) ja Nasdaq Stockholm AB:ssa (STE A, STE R). Lisäksi Stora Enson ADR-todistuksilla (SEOAY) käydään kauppaa Yhdysvalloissa.