Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Maailman suurin selluyhtiö Suzano kommentoi sellumarkkinan tilannetta perjantaina järjestetyssä ja yhtiön Q3-tulokseen liittyneessä sijoittajapuhelussa. Kommentoimme tulosta jo perjantain aamukatsauksessamme ja kommentit ovat luettavissa täältä. Suzanon mukaan kilpailijat hinnoittelevat sellua jo alle kassavirtaa tuottavien tasojen Kiinassa. Tämä tilanne on luonnollisesti pidemmässä juoksussa kestämätön. Suzanon mukaan sellun hinnan laskuvara alkaa olla rajallinen ja toisaalta yhtiö on nähnyt elpymisen merkkejä paperien (sis. kartongit ja pehmopaperi) kysynnässä. Sellun hinnan käännettä ja käännevauhtia Suzano ei kuitenkaan lähtenyt arvioimaan heikkoon ennustettavuuteen vedoten.

Q4:llä Suzano aikoo pitää hinnat asiakkaille vakaina, sillä ylisuurten varastojen alentaminen näyttää edelleen yhtiön tärkeimmältä kaupalliselta prioriteetilta. Yhtiö uskoikin pystyvänsä laskemaan varastojaan Q4:llä ja vapauttavansa yhteensä 500 MUSD pääomaa varastoista. Näin ollen pelkästään Suzanolla on varastossa ylimääräistä sellua noin miljoona tonnia (Q3:lla varastot laskivat 450 000 tonnilla), mikä vastaa noin 3 % vuosittaisesta lyhytkuituisen markkinasellun kysynnästä. Siten selluyhtiöillä riittää varasto-ongelman ratkomisessa edelleenkin runsaasti työtä siitäkin huolimatta, että sellun käyttäjien tehdasvarastot voivatkin olla normalisoitua alempana.

Kokonaisuutena Suzanon Q3-raportti ja sijoittajapuhelu otettiin markkinoilla vastaan positiivisesti, sillä yhtiön osakekurssi nousi perjantaina 7 %. Lisäksi etenkin Euroopan aikaan iltapäivällä järjestetty Suzanon sijoittajapuhelu ja siinä annetut markkinakommentit heijastuivat arviomme mukaan positiivisesti myös muiden merkittävien sellupelureiden osakekursseihin yhdessä yleisen positiivisen markkinakehityksen kanssa. Sellumarkkinoiden kokonaiskuvan kannalta Suzanon sijoittajapuhelu ei mielestämme kuitenkaan sisältänyt valtavia yllätyksiä. Hintojen pohjat alkavat varsinkin Kiinassa olla todennäköisesti lähellä, mutta toisaalta tarjonta on yhä korkealla varastojen purkamisen takia. Näin ollen pääroolissa markkinan suunnan kannalta onkin pohjakysynnän kehitys ja mielestämme sellun hintatrendin käänne vaatii etenkin kysynnän pysyvää piristymistä. Tähän kuitenkin liittyy vallitsevassa makroympäristössä mielestämme oleellista epävarmuutta etenkin Euroopan ja myös Kiinan osalta. Näin ollen emme pidä sellun hintatrendin nopeaa ja räväkkää käännettä läheskään todennäköisimpänä markkinaskenaariona. Sellumarkkinan yhä haastava kokonaiskuva sekä metsäsektorilla yleisesti viime aikoina nousseet arvostustasot ovat myös keskeisimpiä syitä liittyen varovaiseen näkemykseemme OMXH:n metsäyhtiöistä.

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Analyytikko

Lisätiedot

Metsä Board on kannattava ja aito kartonkiyhtiö, jolla on vahva markkina-asema. Olemme johtava eurooppalainen korkealaatuisten ensikuitukartonkien valmistaja. Kevyet kartonkimme on kehitetty tarjoamaan parempia, turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja kuluttaja-, myymälä- ja tarjoilupakkaussovelluksissa. Työskentelemme yhdessä asiakkaittemme kanssa globaalisti löytääksemme ratkaisuja, jotka luovat parempia kuluttajakokemuksia pienemmillä ympäristövaikutuksilla.