Osakemarkkinan päättynyt Q1 oli vahva: Euroopassa kvartaali oli paras neljään vuoteen ja USA:ssa S&P:llä vahvin alkuvuosi kymmeneen vuoteen. Tämä siitäkin huolimatta, että Theresa Mayn neuvottelema Brexit-paketti hylättiin perjantaina parlamentin äänestyksessä jo kolmannen kerran, mikä samalla nosti sopimuksettoman eron todennäköisyyttä. Talouskuva on edelleen hämärä: merkkejä kasvun tasaantumisesta on saatu, ja Kiinan viikonloppuiset luvut näyttivät niitä lisää. Riskitaso on kuitenkin edelleen korkealla ja tummia pilviä maailmantalouden horisontissa ei voi väistää. Viime viikon makrotapahtumia on käsitelty myös videolla, joka on katsottavissa täällä.

Kiinassa teollisuuden aktiviteetti kasvoi jälleen maaliskuussa heikon helmikuun jälkeen. Kiinan virallinen teollisuuden ostopäällikköjen tunnelmia kuvaava indeksi nousi lukemaan 50,5 helmikuun tasolta 49,5 ja samansuuntaista kehitys oli pienempiä yrityksiä sisältävässä Caixin-ostopäällikköindeksissä. Yli 50:n lukema kertoo kasvusta teollisuudessa. Maaliskuun lukemista päätellen Kiinan elvytystoimet ovat jo alkaneet hieman heijastua yrityssektorille, samoin työllisyystilanne on kohentunut etenkin tehdasteollisuudessa. Tämän pitäisi helpottaa huolia työllisyystilanteen huonontumisesta, sillä kaupunkialueiden työttömyys nousi helmikuussa korkeimmaksi 2017 alun jälkeen. Kiinassa alhainen työttömyys on tärkeää yhteiskuntarauhankin säilymisen kannalta, joten hallituksen elvytyslupaukset tulivat kreivin aikaan. Muutoinkin varovaisia positiivisia signaaleja oli nähtävissä teollisuuden uusissa tilauksissa, joskin kasvu oli marginaalista. Kokonaisuudessa indeksien pitäisi heijastella elpymistä myös viimeksi erittäin heikoissa ulkomaankaupan luvuissa. Talouslukujen sahaaminen kertoo talouden vaikeasta ennustettavuudesta poliittisten riskien vuoksi.

Yhtenä riskitekijänä etenkin Euroopassa on ollut Brexit, jossa pääministeri Mayn neuvottelema sopimus hylättiin perjantaina jo kolmannen kerran. Hylkäyksen jälkeen EU:n komissio pitää sopimuksetonta eroa huhtikuun 12. päivänä täysin mahdollisena, ja järjestää ensi viikolla hätäkokouksen asiaa käsitelläkseen. Britannian parlamentti äänestää puolestaan jälleen tällä viikolla erilaisista vaihtoehdoista Brexitin suhteen ja uudet vaalitkin ovat tulleet keskusteluihin. Pakka on edelleen levällään, ja parlamentti ei vaikuta saavan enemmistöä taakseen yhdessäkään vaihtoehdossa. Samalla EU:n kärsivällisyys Britannian soutamisen ja huopaamisen suhteen alkaa olla lopussa. Koska seuraavaan EU-eron takarajaan on alle kaksi viikkoa, sopimuksettoman Brexitin mahdollisuus alkaa vääjäämättä nousta. Aika ei ole tässä mielessä parlamentin ystävä, vaikka edelleen johonkin muuhun lopputulemaan kuin sopimuksettomaan eroon uskotaan markkinoilla.

Marianne Palmu