Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Fiskars - Koronavirus Q&A

Yhtiöjulkaisu 31.03.2020 11:33 Fiskars Group

Fiskars Group on saanut useita kyselyjä koronavirusepidemian (COVID-19) vaikutuksesta yhtiön toimintaan. Alla vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin (tilanne 30.3.2020):

Miten epidemia on vaikuttanut toimintaan?

 • Kysyntä päämarkkinoillamme on laskenut. Olemme päättäneet väliaikaisesti sulkea liikkeemme Suomessa. Myynti verkkokaupassa jatkuu normaalisti.
 • Vastaavia sulkemisia on tehty myös joillain muilla markkinoilla, ja joissain maissa toiminta on käynnistynyt uudelleen.
 • Myös tehtaita on jouduttu sulkemaan väliaikaisesti. Fiskars-konsernilla on yksi tehdas Kiinassa (Ningbossa), joka valmistaa kastelukategoriaan liittyviä tuotteita. Tehdas jouduttiin sulkemaan väliaikaisesti epidemian takia, mutta toiminta on käynnistetty uudelleen. Joitain tehtaita on parhaillaan suljettuna (esim. Sloveniassa)
 • Suunnittelemme myös henkilöstön lomauttamista Suomen tehtaissa (Billnäs, Iittala ja Sorsakoski) sekä jakelukeskuksissa.
 • On olemassa riski, että tilanteesta voi tulla vaikutuksia muidenkin tehtaiden toimintaan.
 • Omaa tuotantoa täydennetään laajalla alihankkijaverkostolla, koostuen valmiista tuotteista, osista, komponenteista sekä raaka-aineista. Tilanteen vaikutus toimitusketjuun vuonna 2020 on vielä epäselvä. Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja pyrimme vähentämään mahdollisia vaikutuksia.

Mikä on tilanteen taloudellinen vaikutus konsernille?

 • Arvioimme vaikutusta, joka riippuu ennen kaikkea siitä, miten tilanne kehittyy jatkossa. Jos tilanne jatkuu pidemmän aikaa, voidaan olettaa, että sillä on vaikutusta Fiskars Groupin toimintaan ja taloudelliseen kehitykseen. Tulevaa vaikutusta on nyt vaikea arvioida.
 • 19.3.2020 Fiskars perui näkymänsä vuodelle 2020. Koska tilanne muuttuu nopeasti, perusteltua arviota mahdollisista vaikutuksista on liian aikaista tehdä. Pyrimme täsmentämään näkymiään vuodelle 2020 sitten, kun vaikutuksia voidaan luotettavammin arvioida.
 • Yksi keskeisistä kysymyksistä Fiskars Groupille on se, miten tilanne vaikuttaa kuluttajien kysyntään niillä markkinoilla, joilla toimimme.
 • Fiskars jatkaa kaikkien toimenpiteiden arvioimista pyrkiäkseen hillitsemään epidemian vaikutuksia yhtiön liiketoimintaan.

Mikä on Fiskars Groupin rahoitusasema?

 • Vuoden 2019 lopussa Fiskars Groupin korolliset nettovelat olivat 261,1 milj. euroa. Nettovelkaantumisaste oli 34 % ja omavaraisuusaste 56 %.
 • Fiskars Groupilla on 300 milj. euroa käyttämättömiä sitovia pitkäaikaisia valmiusluottoja ja 400 milj. euron yritystodistusohjelma pohjoismaisissa pankeissa.

Fiskars on vuonna 1649 perustettu suomalainen kuluttajatuoteyhtiö. Yhtiön päätuoteryhmät liittyvät kotiin, askarteluun, puutarhanhoitoon, ulkoiluun, ruoanlaittoon, sisustamiseen ja kattamiseen ja tuotteita myydään yli 100 maassa. Yhtiön suurimmat markkina-alueet ovat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Fiskars palvelee ihmisiä ympäri maailmaa brändiportfoliolla, johon kuuluu kansainvälisesti tunnettuja brändejä kuten Fiskars, Gerber, Iittala, Royal Copenhagen, Waterford ja Wedgwdood. Tuotteista noin puolet valmistetaan yhtiön omissa tehtaissa ja noin puolet tulevat alihankkijoilta.