Inflaatioennusteissa ollaan nyt vaarallisen yksimielisiä
Konsensusennusteissa ollaan nyt harvinaisen yksimielisiä siitä, että inflaatio hidastuu kuluvana vuonna hieman yli 2 %:iin. Tähän yksimielisyyteen on helppo tuudittautua, sillä koronapandemiassa nähdyt korkeat inflaatiolukemat olivat pitkälti talouden tarjonnan pullokauloista ja samanaikaisesta vahvasta kysynnästä johtuvia ja siksi väliaikaisia. Konsensuksen keskellä köllöttelyllä on myös vaaransa, sillä se voi sokaista riskeiltä. Tässä artikkelissa käsitellään sitä, kuinka inflaatio voisi tänä ja ensi vuonna yllättää.
Kuvio. Inflaatioennusteet kääntyneet negatiivisiksi ja laskeneet. Lähde: TS Lombard
Kaikki hyvin?
Inflaatioyllätykset ovat painuneet negatiivisiksi, ja Bloombergin konsensusennusteet euroalueen ja Yhdysvaltain inflaatiolle laskivat jälleen viime vuoden lopussa. Hyödykkeiden hinnat ovat jo kääntyneet laskuun Yhdysvalloissa ja palvelujen odotetaan seuraavan viiveellä perässä. Tähän näkemykseen nojataan myös korko-odotuksissa, jotka ovat viime viikkoina entisestään laskeneet.
Lähde: Bloomberg
Kuljetuskustannuksissa vaara
Riskejä näkemykselle kuitenkin riittää, ja yksi niistä nousee yli muiden: geopolitiikka. Maapallolla on tällä hetkellä meneillään 180 aseellista konfliktia, mikä on korkein lukumäärä kolmeen vuosikymmeneen (lähde: International Institute of Strategic Studies). Yksi pinnalla olevista on Israelin ja Gazan välinen konflikti, joka on menossa yhä pahempaan suuntaan. Riskit ovat kasvaneet myös maailmankaupan kannalta, sillä osana konfliktia huthikapinalliset ovat tulittaneet rahtialuksia Punaisellamerellä, joka on globaalisti tärkeä kauppareitti. Esimerkiksi tanskalainen rahtiyhtiö Maersk kertoi viime viikolla, etteivät sen alukset tule käyttämään lähitulevaisuudessa Punaisenmeren reittejä.
TS Lombardin artikkelissa kerrotaan, että 299 alusta globaalistikin laajalla konttikapasiteetilla olisi jo joutunut muuttamaan reittiään. Afrikan kiertäminen voi viedä kuljetusaikaa neljänneksen enemmän, ja tämä tarkoittaisi lähetysten viivästyksiä ja kustannusten nousua. Tässä vaiheessa on luonnollisesti vaikea määritellä tarkkoja vaikutuksia, mutta ottaen huomioon Suezin kanavan reitin merkityksen globaalille konttiliikenteelle (12 % kv-kaupan kuljetuksista kulkee kanavan kautta), kuljetuskustannuksia kannattaa lähikuukausina seurata inflaatioluvuissa tarkkaan.
Arvaamattomat tarjontashokit
Geopolitiikka tuo inflaatioon oman riskinsä, ja yleisesti talous näyttää siirtyneen korkeampien hintavaihteluiden tilaan. Kerroin viime vuonna, kuinka ilmastonmuutoksen vaikutukset tekevät inflaation ennustamisesta entistä hankalampaa mahdollisten tarjontasokkien myötä. Nykyisten geopoliittisten konfliktien ja säätapahtumien tuottamat tarjontasokit tuskin kasvavat mittasuhteiltaan koronapandemian ajan veroisiksi, mutta hankaloittavat hintakehityksen ennustamista – ja keskuspankkien päätöksiä korkojen laskusta.
Luetuimmat artikkelit




