Nousuviikko takana, Kiina leikkasi jälleen pankkikorkojaan
Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla nousuviikko, ja Helsingin pörssikehityskin on noussut jälleen vuoden alusta plussalle, nyt 1,0 %. Euroopan keskuspankin koronlasku viitoitti tietä osakemarkkinalle, ja lisää on tulossa joulukuussa vuoden viimeisessä kokouksessa. Rahapolitiikan keventämiselle on tilausta, sillä euroalueella talouden yllätysindeksit ovat edelleen negatiivisen puolella, ja ostopäällikköindeksikin on valahtanut aktiviteetin supistumista osoittavalle puolelle.
Kylmää on myös Suomen taloudessa, sillä Valtiontalouden tarkastusviraston julkaisema Suhdannetilan lämpökartta on edelleen vahvasti sinisellä ja esim. työllisyyslukujen osalta on menty huonompaan suuntaan (ks. kuvio). Ei siis ole ihme, että EKP:n rahapolitiikan käännettä on odotettu etenkin koronmuutoksille herkässä Suomen taloudessa. Suhdannetilanteesta päätelleen rahapolitiikan muutoksen eivät vielä ole tänne välittyneet, ja toki onkin muistettava, että keskuspankkien vaikutusmahdollisuudet reaalitalouteen ovat vain välilliset.
Kuvio. Suomen suhdannetilan lämpökartta (lähde: VTV).
Yksi syy Suomen ulkomaankaupan heikkoudelle piilee Kiinan markkinan haasteissa. Kiinan talouskasvu hidastuu nyt vauhdilla, ja se on tiedostettu maan hallinnossakin. Tämän tuloksena rahapolitiikalla on reagoitu jo useaan otteeseen, ja viimeksi tänään aamulla, kun Kiinan keskuspankki leikkasi kuukausittaisessa tarkistuksessaan kaikkia keskeisiä ohjauskorkoja odotetusti 25 korkopisteellä. Viimeksi korkoja laskettiin heinäkuussa ja syyskuussa pankki leikkasi reservivaatimuksia. Lisääkin on lupailtu tulevaksi hallinnon edustajien toiveesta, jotta talouskasvuluvut saataisiin synkroniin luvatun 5 %:n tavoitteen kanssa ainakin paperilla. Kiinan elvytys on ollut vahva ajuri Shanghain pörssille viime kuukausina, mutta moni teema etenkin talouspoliittiseen elvytykseen liittyen on vielä vailla konkretiaa. Q3:n talouskasvuluvut perjantailta ylittivät niukasti odotukset (BKT 4,6 % vuodentakaisesta), mutta heikkous jatkui kiinteistösektorilla, jossa investoinnit ovat tippuneet 10 % vuoden alusta lähtien.
Lähde: Reuters
Luetuimmat artikkelit




