Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Dialogi sijoittajien kanssa digitaalisissa kanavissa auttoi listautumisprosessissa

Uusille listautujille neuvotaan usein heti projektin alussa, ettei keskustelufoorumeille sitten saa missään nimessä osallistua. Samaan aikaan on kuitenkin sallittua käydä kasvotusten keskustelua listautumisesta kiinnostuneiden sijoittajien kanssa ja vastata kysymyksiin esimerkiksi Roadshow-tapahtumassa. En ole itse koskaan ymmärtänyt tätä. Miksi saan vastata kysymyksiin tapaamisessa, mutta en internetissä? Miksi saan vastata kysymyksiin salkunhoitajalle tai taloustoimittajalle, mutta en yksityissijoittajalle?

Koska en itse löytänyt ainuttakaan järkevää perustetta olla menemättä keskusteluihin, päätin omassa listautumisessamme markkinaperinteitä uhmaten jalkautua Sijoitusfoorumillemme jo hyvin varhaisessa vaiheessa käymään keskustelua. Saimme sijoittajilta valtavasti kysymyksiä, mikä taas auttoi meitä rakentamaan omaa viestintäämme listautumisprosessin aikana vastaamaan sijoittajien tarpeisiin ja avoimiin kysymyksiin. Vaiheistimme listautumiseen liittyvät ulostulot käytännössä kolmeen osaan sen sijaan, että olisimme tulleet yhdellä kertaa puskista julkisuuteen. Jokaisen ulostulon jälkeen kysymysten, kommenttien ja keskustelun avulla oma viestintä pystyttiin kalibroimaan kohdilleen ennen itse yhtiöesitteen julkaisua.

Luulen, että monelle oli myös matalampi kynnys lähteä sijoittamaan, koska vastasimme avoimesti kysymyksiin ja olimme helposti lähestyttävä. Sijoitusfoorumimme on aktiivisesti meidän ja yhteisömme moderoima, joten asiatonta keskustelua ei tarvinnut pelätä. Myös kritiikki ja haastaminen oli tervetullutta, sillä se auttoi omaa viestintää eniten.

Ymmärrän keskustelualustojen kiertämisen riskien välttelyn näkökulmasta: jos ei sano mitään, ei voi mokata. Sijoittajien kanssa yksittäin käytävistä keskusteluista ei jää vastaavaa digitaalista jälkeä, josta joutua ongelmiin tai valvojien hampaisiin. Keskusteluissa voi kuitenkin valita, mihin pystyy vastaamaan ja mihin ei. Ison palveluksen voi tehdä pelkästään sillä, että viittaa esitteessä sanottuihin asioihin ja ohjaa kysyjiä oikealle tietolähteelle. Sijoittajat ylipäätään ilahtuvat valtavasti, jos heidän kysymyksiin vastataan, koska se on vielä niin poikkeuksellinen käytäntö. Kun kasvava määrä listautujia kilpailee sijoittajien huomiosta, on tämä erottumiskeinona konsulttitermein todella low hanging fruit.

Entä sääntely? Markkinavalvonnalla on tärkeä tehtävä listayhtiöiden toiminnan valvomisessa, koska ilman luottamusta markkinapaikka ei toimi. Kun käymme dialogin kaikille avoimissa kanavissa suljettujen plyysiverhokabinettien sijaan, pystyy myös valvoja arvioimaan toimintaamme läpinäkyvästi. Keskusteluja seurataan varmasti tarkalla silmällä ja hyvä niin.

Listautumisprojektin aikana ja sen jälkeen käydyistä keskusteluista on ollut valtavasti apua niin meille kuin uusille omistajillemme. Rohkaisenkin kaikkia listautujia käymään sijoittajien kanssa keskusteluita myös digitaalisten kanavien kautta. Aktiivisimman porukan tavoittaa esimerkiksi Twitterin tai Inderesin Sijoitusfoorumin kautta.

Mikael Rautanen