Federal Reserve kokousennakko: korko-odotuksille halutaan vakuuksia

Federal Reserve kokousennakko: korko-odotuksille halutaan vakuuksia

Artikkeli 20.03.2019 5:51 MakroanalyysiFederal ReserveKeskuspankitTalous

Mitä Fediltä odotetaan keskiviikkona:

  • korkoennusteiden laskua lähemmäs markkinaennusteita
  • tarkempia tietoja taseen supistamistoimien lopettamisesta
  • viestinnässä painoa elvyttävään suuntaan, ”lisää kärsivällisyyttä"

Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven keskiviikkoinä päättyvä korkokokous on selkeästi kuluvan viikon päätapahtuma markkinoilla. USA:ssa pääindekseillä on ollut todella vahva alkuvuosi, ja nousu on perustunut osaltaan odotuksiin keskuspankkien kääntymisestä yhä elvyttävämpään suuntaan rahapolitiikassaan. Korkokokouksesta ei ole odotettavissa muutosta keskuspankin ohjauskorkoon tai tasetoimiin vielä, mutta koronnostosykli on ennakkotunnelmien perusteella pitkälti ohi. Ongelmana vain on markkinaodotusten ja keskuspankin ennusteiden merkittävä ero. Se, pieneneekö ero näkemyksissä tänään, ratkaisee pitkälti myös markkinareaktion. Käymme kohta kohdalta läpi korkopäätöksen tärkeimmät elementit.

Korko-odotukset

Korko-odotukset ovat laskeneet reilusti kolmessa kuukaudessa. Vielä joulukuun kokouksessa Fedin päättäjien ennusteista koottu mediaani odotti kuluvalle vuodelle kahta 0,25 %-yksikön koronnostoa ja ensi vuodelle yhtä. Ennusteet siis poikkeavat selvästi nykyisistä markkinaodotuksista, mikä lisää mahdollisuuksia yllätyksille. Negatiivista osakemarkkinalle olisi, mikäli Fed pitäisi pesäeron markkinaodotuksiin edelleen eli ennusteensa ennallaan ja viestisi koronnostjen jatkuvan entiseen tahtiin. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, sillä keskuspankin puheet ovat olleet vahvasti kallellaan elvyttävämpään suuntaan ja pääjohtaja Jerome Powell korostanut kärsivällisyyttä korkopolitiikassa. Toisaalta, mikäli keskuspankki laskisi korkoennusteitaan alle markkinaodotusten ja samalla tarkistaisi talousennusteita selvästi alaspäin, laittaisi sekin todennäköisesti hälytyskellot soimaan ja olisi merkki USA:n talouden heikkoudesta.

Tasetoimet kysymysmerkkinä

Keskuspankki on supistanut tasettaan vuodesta 2017 lähtien, mutta Powell kertoi helmikuun lopussa, että näille toimille voisi olla edessä piste vielä kuluvan vuoden puolella. Pääjohtajan lausunnon mukaan taseen koko voisi olla 16-17 % USA:n BKT:sta, mikä tarkoittaisi 3,2-3,4 biljoonan dollarin tasetta. Kokouksesta odotetaan vahvistusta puheille, ja tarkempaa aikataulua tasetoimille. Mikäli pääjohtajan puheet saavat vahvistuksen, taseen supistaminen loppuisi syksyllä, mikä lisäisi likviditeettiä markkinalla. Tämä tosin on jo pitkälti odotuksissa.

Entä sitten talousnäkymä?

Federal Reserven joulukuun talousennusteissa on mielestämme edelleen varaa laskuun, vaikka niitä jouduttiin viime joulukuussakin viilaamaan alaspäin. Tulevaisuuden suuntaa on nyt erityisen vaikea määritellä, sillä mm. poliittiset epävarmuustekijät ovat edelleen korkealla. Näitä oletuksia vasten pääjohtaja Powellin on valikoitava sanansa tarkkaan, jotta markkinalle ei aiheutuisi ylireagointeja tilanteeseen. Tehtävä ei ole helppo, ja keskuspankin omakin ennustekyky koetuksella rajusti vaihdelleen talousdatan vuoksi.