Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Saksan talouden johtotähti loisti alkuvuonna, mutta kasvu tyssäsi USA:ssa

Saksan talouden johtotähti loisti alkuvuonna, mutta kasvu tyssäsi USA:ssa

Artikkeli 25.01.2022 6:23 MakroanalyysiTalousEurotalousUSA:n talous

Euroalueen maanantaina julkaistut ostopäällikköindeksit osoittivat teollisuuden osalta yllättävänkin vahvaa alkuvuotta. Vastoin odotuksia aktiviteetti kasvoi, mutta palveluissa kasvu hyytyi. Alueen suurin talous Saksa oli kummallakin sektorilla tähtikaartia, mutta suurtalouksissa, etenkin Ranskassa, palvelualojen kehitys sakkasi joulukuuhun nähden.

Eurotaloudessa tarina kahden kerroksen väestä pysyy siis ennallaan: teollisuus kukoistaa pullonkaulojen edelleen hellittäessä, mutta virusmuunnokset jarruttavat liikkuvuutta ja pandemiaherkkien palvelualojen (matkailu, majoitus, ravintolat) paluuta normaaliin. Omikron-variantin vaikutus aikaisempiin virusmuunnoksiin verrattuna on indeksejä julkaisevan IHS Markitin mukaan kuitenkin lievempi, mikä on positiivinen merkki. Muutoin nousevat hinnat ja työvoiman saatavuus olivat edelleen kasvua rajoittava tekijä viime kuukausien tapaan.

USA:ssa haastava alkuvuosi

Yhdysvaltain taloudessa vuosi alkoi sen sijaan yskähdellen. Palvelualojen ostopäällikköindeksi vajosi reilusti lähelle 50:n tasoja, joka erottaa kasvun laskusta. Teollisuudessa kasvu jatkui suhteellisen ripeänä, mutta hidastui sekin joulukuusta ja alitti markkinaodotukset. Amerikkalaisyritykset raportoivat yhä kasvaneista toimitusvaikeuksista ja pahenevasta työvoimapulasta, ja lisäksi uudet rajoitukset tärkeillä vientimarkkinoilla kurittivat yrityksiä. Positiivista lukujen taustalla kuitenkin on se, että toimitusketjuongelmat ovat hieman takakuukausista hellittäneet ja etenkin teollisuusyrityksissä näkyvät vuoden päähän ovat optimistiset. 

Ostopäällikköindeksit myötäilevät viime viikkojen aikana julkaistuja talouden yllätysindeksejä: siinä missä kasvun paras terä saattaa olla tylsynyt Yhdysvalloissa, euroalueella toteutuneet luvut jaksavat edelleen yllättää positiivisestikin. Luvut myös näyttävät, että elämme edelleen poikkeuksellisessa talousympäristössä tuotanto-ongelmineen ja rajoituksineen.

Marianne Palmu