Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Osakkeiden hintatasosta

Inderes Q&A 28.11.2019 13:34

Mistä pystyy arvioimaan eri osakkeiden hintatasoa eli ovatko edullisia vai kalliita?

Inderesin kommentti 

Hei,

Osakkeita hinnoitellaan yleensä suhteessa niiden tulokseen, taseeseen tai tulevaisuuden näkymiin. Osakkeen hinta on teoriassa yhtiön kaikkien tulevaisuuden kassavirtojen arvo diskontattuna (laskettuna) nykyarvoon. Yleisin käytetty mittari on osakkeen arvo suhteessa osakekohtaiseen tulokseen, ns. P/E eli price to earnings –luku.

Lyhyesti nyrkkisääntönä voi sanoa, että korkea P/E -luku tarkoittaa osakkeen olevan kalliimpi, kuin matalan P/E:n osake.

Kuitenkin, jos yritys kasvattaa tulostaan nopeasti ja kestävällä tavalla, on korkeampi P/E oikeutettu, eikä yritys siinä mielessä ole kallis. Tähän päälle vielä tuomaan monimutkaisuutta P/E –luku saattaa olla matala hyvästä syystäkin, esimerkiksi markkina ei välttämättä usko yhtiön pystyvän pitämään tulostaan samalla tasolla.

Tottakai, osakkeisiin käytetään myös monia muita tunnuslukuja jotka katsovat vaikkapa tasetta (P/B) tai kassavirtaa (P/FCF) tai huomioivat velkaisuuden. Esimerkiksi pääomaintensiivisiä bisneksiä, kuten pankkeja, tarkasteltaessa käytetään mieluummin P/B-lukua.

P/E-luvusta voi lukea lisää Sijoituskoulussa täältä https://www.inderes.fi/fi/mika-pe-luku

Viime kädessä osake on kallis tai halpa suhteessa liiketoiminnan käypään arvoon. Tässä on Sijoituskoulun artikkeli osakeanalyysistä eli miten osakkeen arvo määritetään, kannattaa lukea sekin kylkiäiseksi https://www.inderes.fi/fi/mita-osakeanalyysi

Mitä pidempi aikahorisontti sijoittajalla on, sitä pienempi rooli osakkeen kalleudella on: hyvät bisnekset, joilla on vahvat kilpailuedut, tuppaavat olemaan hyviä sijoituksia vuosien aikajänteellä, vaikka niistä vahingossa maksaisi liikaa aluksi. Sen sijaan huonoissa bisneksissä ei välttämättä edes niiden halvalla ostaminen auta, ne tuhoavat silti omistaja-arvoa eikä sijoittajan tuotto ole tyydyttävällä tasolla pitkässä juoksussa.

Terveisin,

Verneri

Ps. jos tuntuu vaikealta hahmottaa itse, onko osake kallis vai halpa, kertoo meidän analyytikot videoilla ja raporteissa suht suorin sanakääntein, onko osake millä mittarilla edullinen vai ei ja miksi näin. :)