Italian hallitusneuvotteluissa koalitiota on vaikea löytää

Marianne Palmu

Italian vaaleista on hieman yli viikko, mutta maassa ei odotetusti ole päästy eteenpäin hallituksen muodostamisessa. Kuten aiemmin arvioimme, vaalituloksen myötä poliittinen umpisolmu maassa jatkuu, sillä yksikään puolue tai ryhmittymä ei onnistunut muodostamaan selvää enemmistöä vaaleissa. Asioita mutkistaa edelleen se, että entinen hallituspuolue, demokraattinen PD, ei uusimpien tietojen mukaan ole halukas lähtemään mukaan hallitusneuvotteluihin. Puolueen johtaja Maurizio Martina kertoi Reutersin mukaan eilen, että puolueen pitäisi siirtyä vaalitappionsa jälkeen mieluiten oppositioon, eli jättäytyä pois hallitusneuvotteluista.

Mikäli PD vetäytyy kokonaan neuvotteluista, vaalien voittajien eli Viiden Tähden liikkeen ja keskustaoikeistolaisen liittouman Silvio Berlusconin luotsaama Forza Italia etunenässä, pitäisi pystyä löytämään konsensus ja yrittää muodostaa hallitus siitäkin huolimatta, että puolueet olivat rajusti vastakkain vielä ennen vaaleja. Lisäksi italialaislehdistön keskuudessa ovat nousseet spekulaatiot siitä, että laaja koalitio, jossa kaikki pääpuolueet olisivat mukana, olisi mahdollinen. Italian uusi parlamentti kokoontuu ensimmäistä kertaa maaliskuun 23. päivänä. Tällöin valmiina pitäisi olla ainakin päätös siitä, kuka johtaa kumpaakin kamaria ja mistä puolueesta. Valinnoista voidaan päätellä puolestaan jotakin tulevasta puoluedynamiikasta. 

Italian poliittinen kuohunta tulee todennäköisesti jatkumaan koko kevään, eikä helppoa ratkaisua hallituksen muodostamiseen ole käsillä. Sekin on edelleen mahdollista, että mikäli sopuun neuvotteluissa ei päästä, presidentti Sergio Mattarella päättää uusintavaalien järjestämisestä. Markkinoilla Italian vaalitulos poliittinen takalukko oli pitkälti odotettu ja riskipreemio velkakirjamarkkinoilla on ollut vain hienoisessa nousussa vaalien jälkeen. Toki hallituksettoman ajan pitkittyminen lisää poliittista epävarmuutta ja voi heijastua myös korkomarkkinalla.

Realtime Chat 
0 0
Rate this blog 
Ei äänestetty