May hakee ennenaikaisilla parlamenttivaaleilla vahvistusta Brexit-mandaatilleen

Marianne Palmu

Markkinoille saatiin eilen yllättävä uutinen, kun Ison-Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti hakevansa parlamentilta valtuutusta ennenaikaisille parlamenttivaaleille. Mayn ehdotus menee parlamentin äänestettäväksi tänään, ja mikäli parlamentti hyväksyy sen, järjestetään vaalit kesäkuun kahdeksantena päivänä.

Mayn ilmoitus tuli yllätyksenä jopa osalle hänen ministereistään. Mayn päätöksen taustalla on halu saada vahva mandaatti alkaneille EU-eroneuvotteluille ja samalla vaimentaa oppositio. Alustavien tietojen mukaan May ajaa neuvotteluissa ns. kovaa Brexitiä, jossa Britannia jättäisi EU:n sisämarkkinan. Toisaalta vaalit ovat Mayllekin mahdollisuus pehmentää kantaansa EU-eroehtojen suhteen ja edistää kompromissien löytämistä.

Oppositio on kritisoinut Mayn pääministeriyttä muun muassa siitä, että Mayta ei ole valittu pääministeriksi tavallisten vaalien kautta. Samalla pääministeri tosin ryhtyy uhkapeliin oman asemansa suhteen, sillä parlamenttivaalien keskiöön nousee todennäköisesti Brexit. Viime kesänä järjestetty Brexit-äänestys oli hyvin tasainen, ja lähes puolet kansasta äänesti sitä vastaan. Toisaalta konservatiivien asema on tällä hetkellä vahva, viimeisimpien mielipidemittausten mukaan yli 40 %, työväenpuolueen kannatuksen jäädessä noin 25 %:iin. Lisäksi Maylle on vaikea löytää haastajaa pääministerinä.

Yllätysuutisen seurauksena punnan kurssi vahvistui selvästi sekä euroa että dollaria vastaan, mikä puolestaan painoi Britannian FTSE-indeksiä 2,3 % päivän aikana. Mikäli parlamenttivaalit järjestetään, ja lopputulos on nykyisten kannatuslukemien mukainen, vahvistaisi se eittämättä Mayn poliittista asemaa ja helpottaisi myös Brexit-neuvottelujen läpiviemistä. Toisaalta vaikka oppositiolla on nykyisistä kannatuslukemista pitkä matka parlamentin enemmistöön, samalla vaalit kuitenkin avaavat mahdollisuuden vaalivoitolle, jolloin koko Brexit-erosuunnitelma menisi uusiksi.

Joka tapauksessa vaalien järjestäminen hidastaa todennäköisesti EU-eroneuvottelujen etenemistä. Samalla yhdet lisävaalit Euroopan kuluvaan vuoteen tuovat jälleen yhden poliittisen epävarmuustekijän mukaan markkinoille. Tämä voi heijastua heilahteluna etenkin valuuttamarkkinoilla, joilla eilenkin reagoitiin suhteellisen voimakkaasti uutisiin äänestyksen mahdollisuudesta.

 

Rate this blog 
Ei äänestetty