USA:n inflaatioluvut hälvensivät korko-odotuksia, huhut uusista tuontitulleista kiihtyvät

Marianne Palmu

Aamarilivessä tuoreet käänteet USA-politiikasta

USA:n tiistaina iltapäivällä julkaistut inflaatioluvut osoittivat kuluttajahintojen nousun maltillistuneen helmikuussa vahvahkon tammikuun jälkeen. Kuluttajahintojen nousu oli helmikuussa kuukausitasolla 0,2 % (tammikuussa 0,5 %) ja vuodentakaisesta 2,2 % (tammikuussa 2,1 %). Energian ja ruuan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio pysyi ennallaan 1,8 %:ssa vastaten markkinaodotuksia. Inflaatioluvut ovat olleet markkinoiden erityishuomion kohteena sen jälkeen, kun helmikuun alussa julkaistut luvut osoittivat palkkojen nousun kiihtyneen selvästi tammikuussa indikoiden samalla paineita kuluttajahinnoissa.

Samalla se nosti selvästi mm. Fedin koronnostojen aikatauluun liittyviä odotuksia, ja nyt markkinoilla aprikoidaan lähinnä sitä, onko kuluvalle vuodelle luvassa kolme vai neljä 0,25 %-yksikön koronnostoa. CME Groupin Fed Watchin mukaan futuurimarkkinan laskema suurin todennäköisyys (39,4 %) annetaan edelleen kolmelle koronnostolle, mutta neljän noston mahdollisuus on noussut selvästi viimeisen kuukauden aikana, ja tänään se oli 25,9 % (kuukausi sitten 14,2 %).

Inflaatioluvut näyttelevät suurta osaa korko-odotuksia muodostettaessa, sillä USA:n keskuspankilla on oma tavoitteensa paitsi työllisyydelle, myös inflaatiolle. Erityisesti inflaatioluvut ovat laahanneet tavoitteesta jäljessä viime vuosina samalla hidastaen tahtia rahapolitiikan normalisoimiselle. Nyt näyttäisi siltä, että tavoitteeseen aletaan päästä myös pohjainflaation osalta, mutta hintakehitys on edelleen suhteellisen tasaista. Tämän puolestaan pitäisi rauhoitella hermoja korkomarkkinalla.

Reuters: Trump suunnittelemassa uusia tulleja kiinalaishyödykkeitä vastaan

Eilinen päivä oli jälleen esimerkki Valkoisen talon nykypolitiikan arvaamattomuudesta. Presidentti Trump erotti äkillisesti maan ulkoministeri Rex Tillersonin. Uudeksi ulkoministeriksi nousee CIA-johtaja Mike Pompeo. Maltillisena pidetyn ulkoministeri Tillersonin ero oli yllätys ja kertoo siitä, kuinka ailahtelevainen nykyjohto on päätöksissään. Paljon tilanteesta kertoo myös se, että Valkoisen talon lähipiiristä on uuden presidentin aikana joutunut lähtemään jo yli 20 neuvonantajaa ja lähipiiriläistä.

Markkinoilla nousseet huhut siitä, että Valkoisessa talossa suunnitellaan uusia tuontitulleja, lisäsivät osaltaan epävarmuutta politiikasta. Reutersin nimettömien lähteiden mukaan presidentti Trump harkitsisi tulleja kiinalaistuotteiden tuonnille. Tullit koskisivat etenkin telekommunikaatio- ja teknologiasektoreita (mm. kuluttajaelektroniikka) ja koskisivat hyödykkeitä korkeintaan 60 miljardin dollarin arvosta. Tullien osuus Kiinan kokonaistuonnista USA:han olisi hieman yli 10 % (kokonaistuonti USA:han oli 505 mrd. $ vuonna 2017). Valkoinen talo ei kommentoinut huhuja, mutta tullien asettaminen suoraan Kiinaa vastaan aiheuttaisi nopeasti vastareaktioita.

Realtime Chat 
4 0
Rate this blog 
Ei äänestetty