USA:n satamalakot saattavat hämärtää Fedin näkyvyyttä
Yhdysvaltain tiistaina alkaneet satamalakot aiheuttavat pientä kipuilua maailmankaupassa. Sijoittajan näkökulmasta murheita voi tulla myös työllisyyslukuihin ja sitä kautta Fed-ennakointiin.
Yhdysvaltain itärannikon satamatyöntekijöiden lakko alkoi tiistaina, ja pahimmillaan sen heti tuoreeltaan arvioitiin aiheuttavan jopa miljardit päivittäiset tappiot kaupassa. Joka tapauksessa se sotkee USA:n tuontia, sillä Kaukoidästä tulevat rahtialukset ovat nyt jumissa eikä mm. autokuljetuksiakaan pystytä toimittamaan perille.
Lakosta odotetaan lyhytaikaista, mutta vaikka se kestäisi vain parikin viikkoa, vaikutukset olisivat sijoittajankin kannalta harmittavaisia. Laajamittainen lakko nimittäin voisi väliaikaisesti nostaa työttömyyslukuja, jos lomautuksiin ryhdyttäisiin muiden kuin lakossa olevien työntekijöiden osalta. Lisäksi liian tuoreessa muistissa ovat koronapandemian aiheuttamat häiriöt tuotantoketjuissa ja niiden aiheuttamat inflaatiopaineet. Nyt kun tavarainflaatio on hidastunut, siihen ei haluta uusia pomppuja koronlaskuaikeita häiritsemään. Potentiaali häiriöille viennissä ja inflaatiossa on siis mahdollinen, mutta todennäköisyys suhteellisen pieni, sillä lakon neuvotteluosapuolilla on myös kova paine saada sovinto aikaan.
Muutoin Yhdysvaltain työllisyystilanne näyttää edelleen huippuajoista heikentymisestä huolimatta suhteellisen vakaalta. Eilen julkaistujen JOLTS-työpaikkalukujen mukaan uusien työpaikkojen määrä kipusi elokuussa jälleen yli kahdeksan miljoonan ja korkeimmilleen kolmeen kuukauteen ylittäen samalla ennusteet. Lukujen takaa löytyi vaihtelevaa viestiä: palkkausaste laski, mutta niin laski myös lomautusten määrä. Osaltaan luvut vahvistavat käsitystä talouden pehmeästä laskusta, eikä perjantaina julkaistaviin työttömyyslukuihinkaan odoteta juuri nousua.