Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Federal Reserven korkopäätös: Elvytysjäähyväisten voima

Federal Reserven korkopäätös: Elvytysjäähyväisten voima

Artikkeli 27.01.2022 7:55 TalousMakroanalyysiFederal Reserve

Madonna laulaa kappaleessaan The power of goodbye jäähyväisten voimasta ja piinasta. Sijoittajiakin on piinannut viime päivinä, mutta Federal Reserve ei keskiviikkoiltana suistanut odotuksia radaltaan. Keskuspankin korkopäätös oli odotettu eikä ohjauskorkoa nostettu vielä, mutta keskuspankin tiedotteeseen oli hiipinyt ilmaisu, jonka mukaan koronnostojen aika koittaa pian. Keskuspankki ei halunnut täsmentää, että mitä pian tarkoittaa, mutta markkinaodotuksissa todennäköisyys maaliskuun koronnostolle 0,25 %-yksiköllä nousi 82 %:iin ja lisäksi kertaheitolla 0,5 %-yksikön nostolle 18 %:iin (lähde: Fed Watch).

Jo olemassa olleet korko-odotukset siis saivat viimeisen vahvistuksensa, joten niiden osalta suurilta negatiivisilta yllätyksiltä vältyttiin.  Futuurimarkkinalla todennäköisyydet tämän vuoden koronnostojen kasvavalle tahdille nousivat edelleen, ja nyt niissä hinnoitellaan jo viittä nostoa. Lisäksi markkinoilla kavahdettiin kommentteja arvopapereiden myynnistä, minkä vuoksi osakeindekseissä haettiin päätöksen jälkeen suuntaa kerran jos toisenkin ja pääindeksit sulkivat pääosin laskuun.

Taseen supistaminen alkaa, mutta ensin koronnostot

Korkopäätöksen yhteydessä keskuspankin rahapolitiikasta päättävä avomarkkinakomitea julkaisi erillisen tiedotteen taseen supistamistoimiin liittyen. Tiedote oli melko ympäripyöreä, mutta tärkeä signaali siitä, että velkakirjojen nettomyynneistä on tosissaan puhuttu. Tärkein tieto lienee siinä, että QT (quantitative tightening) aloitetaan vasta ensimmäisen koronnoston jälkeen, eli todennäköisesti kesällä tai syksyllä.

Taseen supistamisesta on käyty jo vilkasta keskustelua, ja haarukka tasetoimien ennusteissa on suuri. Esimerkiksi Bank of American ja JPMorganin strategit arvioivat tahdiksi 100 miljardia kuussa, mutta selvästi matalampia arvioitakin on nähty. Koronapandemian aikana Fed on ostanut velkakirjoja lähes 5000 miljardilla, eli 100 miljardin kuukausitahdilla kestäisi 4 vuotta ennen kuin taseen osalta oltaisiin samassa tilanteessa kuin ennen pandemiaa. Tämän yksinkertaisen laskutoimituksen perusteella on helppo arvioida sitä, että tase tulee jäämään korkealle tasolle ja uusi taantuma (sekä uudet velkakirjaostot) todennäköisesti tulisivat eteen ennen kuin pandemiaa edeltäviin lukuihin päästäisiin. Toisaalta jos tahti toteutuisi, olisi se selvästi nopeampi kuin vuosina 2017-2019, jolloin QT aloitettiin 10 miljardilla ja nostettiin korkeimmillaan 50 miljardiin dollariin kuussa. Pääjohtaja Jerome Powellin mukaan nyt tahti voisi olla nopeampi kuin edellisessä QT-syklissä, mikä viittaa siihen, että yli 50 miljardin kuukausiostoihin yllettäisiin. Toimista keskustellaan tarkemmin kahdessa seuraavassa kokouksessa.

Kaksoismandaatti puoltaa koronnostoja

Lehdistötilaisuudessa pääjohtaja Powell tarkensi, että keskuspankin kaksoismandaatin “molemmat puolet” eli työllisyys ja inflaatio puoltavat koronnostoja eikä Yhdysvaltain talous enää tarvitse ultrakevyttä rahapolitiikkaa. Työmarkkina on historiallisella mittakaavallakin hyvin kireä ja vahva. Inflaatio on ollut odotettua vahvempi ja pysyvämpi ilmiö ja sen tulevien kuukausien kulkua on hyvin vaikea ennustaa. Keskuspankin mukaan talous on siis raiteillaan, vaikka omikron-muunnos paluuta normaaliin talousympäristöön viivyttääkin.

Artikkeli julkaistiin 26.1.2022 ja sitä muokattiin 27.1.22 klo 7.55.

Marianne Palmu