Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Federal Reserven korkopäätös tänään: Nyt se alkaa

Federal Reserven korkopäätös tänään: Nyt se alkaa

Artikkeli 16.03.2022 7:16 TalousMakroanalyysiFederal Reserve

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve julkistaa illalla korkopäätöksensä, joka mitä todennäköisimmin merkitsee alkua uudelle koronnostosyklille. Yhtä 0,25 %-yksikön koronnostoa pidetään jo lukkoon lyötynä markkinaodotuksissa ja katseet ovatkin jo keskuspankin seuraavissa askelissa. Käyn tässä läpi keskeiset odotukset Federal Reserven päätökseen liittyen.

Onko 7 nostoa realistinen skenaario? Kaikki keskeiset kysymykset kokouksessa tiivistyvät siihen, missä tahdissa keskuspankki aikoo tässä korkosyklissä edetä. Futuurimarkkinan korko-odotuksissa otettiin pientä takapakkia Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta odotukset ovat sittemmin nousseet ja todennäköisyydet puoltavat seitsemään 0,25 %-yksikön koronnostoa tälle vuodelle. Tämä tarkoittaisi sitä, että ohjauskorkoa nostettaisiin joka kokouksessa ja ovi pidettäisiin auki myös 0,5 %-yksikön nostoille. Tänään julkaistavista keskuspankin korkoennusteista nähdään, odottavatko Federal Reserven päättäjät yhtä rajua nousua eli kiritäänkö markkinaodotuksia kiinni. Ennusteissa paljon riippuu siitä, nähdäänkö inflaatio pitkälti ensi vuoteen pysyvänä ongelmana, vai odotetaanko sen talttuvan loppuvuonna.

Taseen supistaminen lähestyy. Velkakirjojen netto-ostot päättyvät maaliskuussa ja puhe siirtyy välittömästi taseen supistamiseen. Federal Reservessä aloitettiin puheet taseen supistamistoimista (quantitative tightening, QT) jo viime kokouksen yhteydessä ja silloin ilmoitettiin sekin, että QT aloitetaan vasta ensimmäisen koronnoston jälkeen. Jo tuolloin pääjohtaja Jerome Powell ennakoi, että tällä kertaa tahti nettomyynneille tulee olemaan tiukempi kuin edellisellä kerralla vuosina 2017-2019, jolloin QT aloitettiin 10 miljardilla ja nostettiin korkeimmillaan 50 miljardiin dollariin kuussa. Nyt QT on jälleen ajankohtainen aihe, ja markkinoilla janotaan tarkempaa tietoa sen ajoituksesta. Tässä kokouksessa tuskin tehdään vielä virallista ilmoitusta QT:n alkamisesta, mutta pääjohtaja Powell kertonee ainakin sen, missä vaiheessa keskusteluissa ollaan.

Inflaatioennusteet uusiksi. Keskuspankki päivittää tänään myös talousennusteensa, ja Yhdysvalloissakin inflaatioennusteita joudutaan korjaamaan selvästi ylöspäin. Keskuspankin joulukuun ennusteessa kuluvan vuoden inflaatioksi povattiin 2,6 % ja ensi vuodelle 2,3 % (avomarkkinakomitean mediaani) ja tässä vaiheessa on selvää, että nämä luvut ylittyvät. Yhdysvaltain inflaatiopiikin toivottiin alkuvuonna olevan jo takana, mutta toisin kävi. Helmikuussa kuluttajahintojen nousu kiihtyi 7,9 %:iin ja pohjainflaatiokin laukkaa jo yli 6 %:ssa. Vaikka Ukrainan sodan seuraukset eivät iske samalla tavoin USA:n kuin Euroopan talouteen, ne vaikuttavat välillisesti raaka-aine- ja energiahintojen kautta. Siksi realistisempi arvio kuluvan vuoden inflaatiosta on 4-5 % aiemman alle 3 %:n sijaan.

Kuluttajahintojen nousu oli etenkin viime vuonna vahvasti linkittynyt erittäin voimakkaaseen kysyntäympäristöön, jonka kuluvana vuonna odotetaan hiipuvan. GDPNow-mittareiden mukaan Q1:n talouskasvu olisi tyrehtymässä nollaan, joten talous saattaa jäähtyä odotettuakin nopeammin, minkä vuoksi Federal Reserven talouskasvuennusteiden yllä leijailee suuria kysymysmerkkejä. BKT:n kasvuksi povattiin keskuspankin ennusteissa joulukuussa 4,0 % ja tähänkin lukemaan on laskupaineita. Toisaalta hiipuva kysyntä vähentäisi painetta myös hintojen nousulle, ja yhdessä vahvan vertailukauden vaikutuksen kanssa kuluttajahintojen nousu voisi hyvinkin jäähtyä loppuvuonna. Tämä kahden kauppa voisi pistää koronnostot pienelle paussille, mutta vasta vuoden lopussa.

Tuttuun tapaan julkaisen kommentit korkopäätöksestä heti klo 20 jälkeen Sijoitusfoorumin Pörssien suunta -ketjussa, tervetuloa seuraamaan!

Marianne Palmu