Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Rupla vahvistuu, mutta täysin keinotekoisin konstein

Rupla vahvistuu, mutta täysin keinotekoisin konstein

Artikkeli 29.03.2022 7:14 TalousMakroanalyysiVenäjän talous

Venäjän rupla on ollut viimeisen kuukauden ajan keskellä valuuttamarkkinan myrskyä. Ruplan kurssi romahti euroa ja dollaria vastaan helmikuun lopulla Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta on sittemmin vahvistunut. Kuten ao. kuviosta näkyy, eilen ruplan kurssi oli ”enää” 25 % alemmalla tasolla euroa vastaan kuin vielä vuodenvaihteessa, kun suurimmillaan suhde oli yli 90 %. Liikkeet Yhdysvaltain dollaria vastaan ovat olleet hyvin samankaltaisia.

Tyypillisesti valuutta vahvistuu, kun se koetaan houkuttelevammaksi kohteeksi esimerkiksi nousseiden talouskasvuodotusten ja/tai korkojen ansiosta. Ruplan osalta tilanne on talouden osalta täysin päinvastainen: Venäjän talouskasvuennusteet ovat rajusti laskeneet, sillä S&P Global povaa tälle vuodelle talouskasvun supistuvan 8,5 % ja Suomen pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos -10,0 %. Venäjän keskuspankki kyllä nosti ohjauskorkoaan kertaheitolla 20 %:iin heti ruplan laskun alettua, mutta sekään ei riitä selittämään viimeaikaista vahvistumista. Syy löytyykin yksinkertaisesti keinotekoisesta kysynnän ja tarjonnan säätelystä.

Venäjän keskuspankki on operoinut tiukat vaatimukset arvopaperi- ja valuuttakaupalle. Esimerkiksi Venäjän kansalaisten mahdollisuuksia nostaa valuuttaa ja pankkien ulkomaanvaluutan kauppaa on rajattu ainakin seuraavan kuuden kuukauden ajaksi. Toiseksi arvopapereiden myynti ulkomaisille asiakkaille on kielletty. Kolmanneksi toistaiseksi lännen määräämien pakotteiden ulkopuolelle jääneet energianviejät ovat pitäneet yllä dollari- ja eurovirtaa maahan. Hallinto on WSJ:n mukaan määrännyt näitä yrityksiä vaihtamaan 80 % ulkomaanvaluutan määräisistä tuloistaan rupliksi, mikä on avittanut valuutan vahvistumista. Mikäli presidentti Putinin viimeviikkoinen tahto Venäjän kaasun maksuista ruplilla hyväksyttäisiin, antaisi se osaltaan tukea ruplalle.

On selvää, ettei valuutan kysynnän ja tarjonnan rajoittaminen ole kestävä ratkaisu. Myös pitkän aikavälin trendit ovat ruplaa vastaan. Nimittäin Euroopan unionin päätös vähentää mahdollisimman nopeasti riippuvuuttaan Venäjän energiasta vähentää tulevina vuosina tuntuvasti Venäjän energiatuloja ja vaikuttaa sitä kautta myös ruplan kurssiin.

Marianne Palmu