Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Ketkä suomen pörssin yrityksistä ottavat Koronasta eniten osamaa eli haittaa liiketoiminnalleen? Onko suomen Pörssissä yrityksiä jotka mahdollisesti voivat hyötyä Koronasta? Haittaako vai hyödyttääkö Korona esimerkiksi Terveystalon liiketoimintaa lyhyellä & pitkällä aikavälillä?

Inderesin kommentti 

Hei,

Ajankohtainen, mutta tässä vaiheessa vielä hyvin vaikea kysymys!

Tähän asti olemme voimakkaimmin reagoineet koronavirukseen Finnairissa, jolle haitta on varsin kiusallinen, joskin vielä vaikeasti kvantifioitavissa. Meidän Antti Viljakainen on leikannut Finnairin tulosennusteita 30 %:lla tähän asti. Viimeksi Finnairia kommentoimme tulosvaroituksen yhteydessä täällä.

Optomed ei ole meillä seurannassa, mutta esimerkiksi haastattelussa toimitusjohtaja mainitsi viruksen vaikuttavan negatiivisesti alkuvuoteen. Kiina on yhtiölle merkittävä markkina. Sama vaivaa myös DeeTeetä sekä Etteplania alkuvuodesta.

Juha kommentoi lyhyesti DeeTeetä tähän vastaukseen, miten se voisi myös hyötyä tilanteesta:

”Periaatteessa DT voi hyötyä, jos Kiinassa nyt alkaa oikeasti hommat olla kunnossa ja tuotantoketju siis rullaisi (iso oletus). CT-skanneja nimittäin voidaan käyttää koronan diagnosoinnissa. Toisin sanoen Lääketiede-puoli voi hyvin piristyä tämän kaiken seurauksena, mutta sen vaikutus on silti rajallinen. Turvallisuus & Teollisuus on selvästi isompi, mutta voihan se olla, että Kiinassa isketään rahaa siihenkin lisää, kun elvytellään.”

Cargotec on proaktiivisesti itse kommentoinut koronaviruksen vaikutuksia, jotka toistaiseksi vaikuttavat vähäisiltä.

KONEen negarivaaraa kommentoimme Q&A:ssa täällä. Emme nykytiedon valossa odota negaria, mutta jos tilanne venyy ja eskaloituu on negarilta vaikea välttyä.

Jos koronavirus leviäisi kunnolla Suomessa ja vaikuttaisi kuluttajien käyttätymiseen, NoHo on hyvä kandidaatti kärsijän rooliin. Pidämme tätä toistaiseksi kuitenkin epätodennäköisenä, kuten Sauli kirjoitti foorumilla.

Meidän Olli V. kommentoi Terveystaloa näin:

”Arviomme mukaan Korona-virus lisää kysyntää Terveystalon vastaanottopalveluille, mutta myös tuotannontekijät (lääkärit ja hoitajat) ovat tartuntariskissä, mikä painaa riskien vaakakupin mielestämme selvästi negatiiviselle puolelle. Terveystalon liiketoiminta on pähkinänkuoressa kysynnän ja tarjonnan tasapainottamista ja juuri tuotannontekijät ovat normaalisti suurempi niukkuustekijä kuin kysyntä.”

 

Entä sitten hyötyjät?

Lähtökohtaisesti taloudellisen aktiviteetin laskeminen, tuotantoketjujen häiriintyminen sekä epävarmuuden nousu ei hyödytä oikein ketään. Helsingin pörssi on täynnä investointivetoisia konepajoja, joiden lempiympäristö on raju talouskasvu sekä luottamus tulevaisuuteen. Nämä piirteet tuntuvat tällä hetkellä loistavan poissaolollaan. Silti, johonkin se aika pitää kuluttaa kotonakin istuen ja esimerkiksi peliyhtiöt saattavat hyötyä lisääntyvästä ”vapaa ajasta” karanteeneissa jne. Meidän seurannassa olevista peliyhtiöistä Remedy ja Next Games ovat kuitenkin niin pieniä, että niitä tuskin tällä perusteella kannattaa ostella (ne ovat kuin tippa meressä pelimarkkinalla). Rovio ei ole seurannassa, mutta onhan se kokoluokkaa suurempi. Tilanteen venyessä ei koronavirus peliyhtiöillekään tietysti positiivista olisi.

Toivottavasti tämä kasaus auttoi hieman, päivitetään yhtiönäkemyksiä sitä mukaa kun tilanne etenee.

Terveisin,

Verneri & analyytikot