Vaihteleva viikko takana, työvoiman poikkeustila tuskin jatkuu ensi vuonna
Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla vaihteleva. Atlantin takana ja Helsingissä vihersi, mutta laajemmin Euroopassa päädyttiin laskuun. Sijoittajille on – ainakin osittain – palannut into siirtyä ostolaidalle jopa aiemmin hyljeksityllä osakemarkkinalla. Nyt vain arvuutellaan sitä, onko kyseessä aito uusi nousu vai pieni kipuaminen karhumarkkinan sisällä.
Yhdysvaltain työmarkkinaa seurataan nyt tarkkaan, sillä se sanelee paitsi kuluttajakäyttäytymistä, myös Federal Reserven korkojen laskun tahtia. Listasin taannoin makrokatsauksessa tunnettuja taantumaindikaattoreita, joista valtaosa on jo mennyt punaisen puolelle USA:ssa. Yksi näistä on työttömyysaste, jonka liukuvan keskiarvon 0,5 %-yksikön nousu on aina merkinnyt taantumaa. Nyt työttömyysaste on jälleen noussut lähelle tuota rajaa ja New Yorkin Fedin taantumatodennäköisyys on korkeimmalla aikoihin. Samanaikaisesti kuitenkin toisen aluepankin, Atlantan Fedin GDP Now -estimaatti ennustaa Q4:llekin noin 2 %:n talouskasvua annualisoituna. Näin suurta eroa mittareiden välillä ei ole hetkeen ollut. Se kertoo taloustilanteen nurinkurisuudesta, sillä puoltajia löytyy niin taantuman ennustajille kuin positiivisesti talousnäkymään suhtautuville.
Jos astun hetkeksi optimistin korkoihin, on samalla syytä kysyä, miksi tämä kerta olisi erilainen taloudessa. Vastaus on poikkeuksellisissa takavuosissa. Koronapandemia ja siitä seuranneet elvytystoimet johtivat taloudessa ja myös työmarkkinalla vinoumiin, joita nyt paikataan. Kun taustalla vaikuttavat vielä demografinen megatrendi eli väestön ikääntyminen, epätasapainot työmarkkinalla ovat taattuja. Tästä muistuttaa Bloombergilta poimimani kuvio, joka näyttää työmarkkinan osallistumisasteen ja kongressin budjettitoimiston (CBO) arvion siitä parille viime vuodelle. Kuten kuviosta näkyy, osallistumisaste tippui selvästi pandemian aikana, mutta on noussut yli CBO:n ennusteen tänä vuonna kansan palattua takaisin työmarkkinalle.
Lähde: Bloomberg
Tämä osallistumisasteen nousu on ollut tärkeä tekijä työttömyysasteen nousun taustalla. Siksi työttömyyden kasvusta ei ole juuri oltu vielä huolissaan, sillä se on pitkälti johtunut työntekijöiden paluusta työmarkkinalle. Bloombergin artikkelin mukaan samankaltaista nousua tuskin nähdään ensi vuonna, eli työmarkkinallakin tilanne normalisoituisi – ja työttömyysasteen nousu pysähtyisi. Samalla tämä tarkoittaisi, että talouteen voitaisiin todella saada pehmeä lasku. Näkemystä puoltaa myös se, että eri estimaattien mukaan luonnollinen työttömyysaste olisi 4-5 %:n välillä, eli työttömyysaste voisi nousta haarukkaan ilman vajeita taloudessa. Lisäksi amerikkalaisten kotitalouksien taseet ovat nousseista koroista huolimatta selvästi paremmassa kunnossa kuin edeltävien kriisien alla. Tämä taloussykli on siis poikkeuksellinen ja aika näyttää, tarjoaako se harvinaisen poikkeuksen myös taantumamittareihin.
Luetuimmat artikkelit




