Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Fedin boolimalja täyttää pöydän, keskuspankki lisää joustoja tavoitteisiinsa

Fedin boolimalja täyttää pöydän, keskuspankki lisää joustoja tavoitteisiinsa

Artikkeli 28.08.2020 5:32 TalousMakroanalyysiFederal Reserve

Federal Reserven pääjohtajan Jerome Powellin torstain puhe toi kauan kaivattuja uutisia keskuspankin strategiasta. Powellin puheen anti oli ”sopivan kyyhkymäistä” ja reaktioiden perusteella juuri sitä mitä markkinalla janottiin. Powell kertoi joustoista keskuspankin inflaatiotavoitteessa ja työllisyystavoitteessa.

Ensinnäkin keskuspankki säilyttää kahden prosentin inflaatiotavoitteensa, mutta yli ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli taloudessa on pitkä matalan inflaation jakso, keskuspankki hyväksyy vastapainona inflaation väliaikaisen kiihtymisen ennen kuin tekee muutoksia rahapolitiikkaan. Vuodesta 2012 lähtien USA:n inflaatio on ollut keskimäärin 1,4 %, joten uuden strategian mukaan se saisi ylittää kahden prosentin tason jonkin aikaa, ennen kuin keskuspankki ryhtyisi toimiin. Tämä antaa mahdollisuuden pitää keskuspankin elvyttävällä kannalla entistä pidempään, kun mahdollisista inflaatiopiikeistä ei tarvitsisi välittää.

Toiseksi keskuspankki lisäsi joustoa myös työllisyystavoitteeseensa ja keskittyy etenkin alempien tuloluokkien työllisyystilanteeseen. Näillä muutoksilla keskuspankki tarjoaa suurempaa maljaa rahapolitiikkaboolilleen, jotta juoma riittää. Elvytysboolille on tarpeensa ainakin USA:n työllisyyslukujen perusteella. Uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä pysyi viime viikollakin itsepintaisesti miljoonan rajan yläpuolella, eli työllisyystilanteeseen ei ole tullut helpotusta. Jatkuvien hakemusten, eli työttömyyskorvausta saavien, määrä hiipii hiljalleen alaspäin, mutta on edelleen yli tuplat finanssikriisin huippuihin nähden.

Fedin massiiviset elvytystoimet viime kuukausilta ovat antaneet tukea USA:n pääindeksien nousulle uusiin ennätyksiin. Vaikka teknologiasektorin osakkeet painuivat, S&P 500 saavutti uudet huiput jälleen torstaina, kun Powellin puhe lisäsi odotuksia piikin pitämisestä auki.  Elvytyksen varjopuolena voidaan nähdä elvytysloukku, johon keskuspankit ovat itsensä lukinneet. Jousto tavoitteissa voi tuoda lisätilaa loukun sisällä, mutta ei helpota sieltä poispääsyä.

Marianne Palmu