Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vuodenvaihteen jälkeen lukuisten sijoittajien huomio kiinnittyy useimmiten keväällä maksettaviin osinkoihin. Olemme listanneet Inderesin ennusteilla korkeinta efektiivistä osinkotuottoa sijoittajille tarjoavat yhtiöt (kts. taulukko alla). Listasta löytyy myös vuoden 2018 osinkoennusteet. Vuoteen 2020 asti menevät ennusteet löytyvät kunkin
yhtiön yhtiösivuilta www.inderes.fi. Osinkojen irtoamispäivät ilmestyvät Inderesin pörssikalenteriin, kun yhtiöt niistä tiedottavat. Tänä keväänä pörssissä on jälleen tarjolla muhkeita osinkotuottoja, ja koko pörssin mediaaniosinkotuotto on noin 3 %.

Ennusteillamme korkeinta efektiivistä tuottoa on tänä vuonna odotettavissa sijoituspalvelukonserni Privanetilta. Privanetilla on korkea riskiprofiili, mikä on pitänyt yhtiön arvostuskertoimia matalalla, mutta riskiä on kompensoitu korkealla osinkotuotolla viime vuosina. Privanet on myös ainoa yhtiö, joka nykyennusteilla tarjoaa yli 7 %:n osinkotuottoa kuluvana vuonna. Joukon toisena on syksyllä pörssiin listautunut rahastoyhtiö Titanium, jolla on myös korkeahko riskiprofiili, mutta sijoittajille riskinottoa korvataan 6,9 % ennustetulla osinkotuotolla. Yhtiön laaja raportti on edelleen ajankohtainen ja on luettavissa tästä linkistä. Ylipäätään finanssialan yhtiöt ovat täyttäneet puolet kymmenen korkeimman osinkotuoton yhtiön listasta. Capman, eQ ja Sampo tarjoavat kaikki yli 5 %:n efektiivistä osinkotuottoa tänä keväänä.

Listan kolmantena olevan Fortumin odotamme keväällä maksavan jälleen 1,10 euron osingon, mikä tarkoittaa käytännössä melkein 7 %:n tuottoa nykykurssilla. Huomioitavaa on, että listan yhtiöistä Citycon maksaa osingon (tai tarkemmin pääoman palautuksen) kvartaaleittain ja Telia maksaa osingon puolivuosittain. Muista pörssiyhtiöistä osinkoa useammin kuin kerran jakavat myös Verkkokauppa.com sekä Wärtsilä.

Lähde: Inderes.

Osingonkasvunäkymillä on väliä

Pelkkää osinkotuottoa sijoittajien ei kuitenkaan kannata tuijottaa, vaan esimerkiksi myös osingonjakosuhdetta on syytä tutkia: kuinka suuren osan tuloksestaan yhtiö maksaa ulos osinkoina, ja kuinka paljon yhtiön kassaan jää rahaa investointeihin. Esimerkiksi useimmat korkeimpia osinkoja maksavat yhtiöt ylläolevassa listassa maksavat käytännössä koko tuloksen ulos omistajilleen.
Toinen aspekti, mitä sijoittaja voi tutkia, on osingonkasvunäkymät. Jos katsotaan vuosia 2011-2016 ja otetaan mukaan Inderesin ennusteet vuosille 2017e-2019e, ovat Helsingin pörssissä näinä vuosina joka vuosi osinkoaan (lisäosinko poisluettuna) pystyneet korottamaan vain Amer Sports, Fiskars, Huhtamäki, KONE, Sampo ja Wärtsilä.
Pörssistä löytyy kuitenkin lupaavia osingonkasvattajia myös lyhyemmän aikaa pörssissä olleista yhtiöistä. Nuoremmista pörssitaipaleen viime vuosina startanneista yhtiöistä on joka vuosi osinkoaan nostanut mm. Kotipizza, Siili Solutions ja Verkkokauppa.com sekä Suomen Hoivatilat.