Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Helsingin pörssin korkeimmat osinkotuotot vuonna 2019

Ladulta terveiset: pörssin korkeimmat osinkotuotot 2019

  • Vuoden vaihteen jälkeen sijoittajien huomio kiinnittyy keväällä maksettaviin osinkoihin vaihteluksi sijoittajien murheelliselle pörssilaskun seuraamiselle alati heikentyvän maailmantalouden kehityksen myötä.
  • Huolimatta kurssilaskusta, tai osin sen takia, tarjoaa pörssissä moni yhtiö jälleen muhkeaa efektiivistä osinkotuottoa meidän osinkoennusteidemme mukaan.

Vuoden vaihteen jälkeen sijoittajien huomio kiinnittyy keväällä maksettaviin osinkoihin vaihteluksi sijoittajien murheelliselle pörssilaskun seuraamiselle alati heikentyvän maailmantalouden kehityksen myötä. Huolimatta kurssilaskusta, tai osin sen takia, tarjoaa pörssissä moni yhtiö jälleen muhkeaa efektiivistä osinkotuottoa meidän osinkoennusteidemme mukaan. Käymme tässä tekstissä läpi ensi vuoden odotetusti korkeimmat osingonmaksajat.

Heti alkuun on hyvä huomauttaa, että vaikka osingot eittämättä lämmittävät sijoittajan mieltä, eivät ne ole ainoa tapa jakaa omistajille voittoja. Joskus yhtiön voi olla järkevämpää investoida rahat itse eikä jakaa niitä omistajille, mutta se on eri keskustelun aihe.

Toisena tärkeänä huomautuksena: Inderes ei valitettavasti vielä seuraa Nordeaa, minkä takia se puuttuu listalta. Nordea tarjoaa nykykurssilla 9,2 % osinkotuottoa viime vuoden osingolla mitattuna, joskin kovin suurta tuloskasvua ei markkina selkeästi yhtiöltä odota . Luonnollisesti Nordea olisi listalla toisena, jos se olisi meillä seurannassa.

Lähde: Inderes

 

Ylläolevan kuvaajan tiedot on poimittu Osakevertailusta, ja jokainen lukija voi myös itse ladata yhtiöiden ennustetietoja tai historiadataa vapaasti palvelusta täältä. Kuvaajassa kevään 2019, eli tilivuoden 2018e ennustetut osingot, ovat sinisellä palkilla kuvattu, ja vastaavasti 2019e osingot harmaalla.

Mielenkiintoisena erona viime vuoden korkeimpiin osingonmaksajiin mainittakoon, että nyt kymmenen korkeinta maksajaa tarjoavat kaikki yli 7 % efektiivistä osinkotuottoa. Viime vuonna vain yksi osake, Privanet (syystäkin, voidaan jälkiviisaana todeta) tarjosi tuollaista tuottoa. Nyt korkeita osinkoennusteita selittää laskeneet osakekurssit ja samaan aikaan kohoavat osingot. Inderesin seuraamien yli 110 pörssiyhtiön mediaaniosinkotuotto on n. 3,6 % 2018e.

 

Kärkikaksikossa komeilee tänä vuonna Tallink ja Marimekko, mutta lukijan on tärkeää huomata, että molemmat maksavat lisäosingon tai pääomanpalautusta ensi keväänä. Kannattaakin havainnoida ”normaalia” osinkotuottoa siirtämällä katse jo vuoden 2019e ennusteisiin, eikä kumpikaan yhtiö olisi silloin kärkimaksajien kaartissa. Marimekon hallitus on ehdottanut ylimääräisen osingon á 1,25 EUR per osake jakamista varoista, joita yhtiö sai myytyään pääkonttorinsa aiemmin 2018. Myös Tallink jakaa pääoman palautuksena 0,07 EUR per osake, kun Tallinkin tavoite on jakaa vuosittain vähintään 0,05 EUR osinkoa eli yhteensä odotamme 0,12 EUR osinkoa ensi keväälle. ”Normaali” osinkotuotto asettunee nykykurssilla noin 5 % maastoon.

 

Sijoittajan kannattaakin katsoa erityisesti kasvavia osinkoja, ja tällä saralla kolmanneksi korkein osingonmaksaja Titanium erottuu edukseen. Titaniumin syömähammas Hoivakiinteistö -rahasto on ainakin toistaiseksi välttänyt markkinan heilunnan, ja yhtiö kuuluu siihen joukkoon finanssipalvelutaloja, joiden ei pitäisi olla niin herkkiä pääomamarkkinoiden ailahteluille. Yhtiö tarjoaa nykyennusteillamme melkein 9 % efektiivistä osinkotuottoa. Listalla on muitakin finanssipalvelutaloja, jotka tyypillisesti jakavat kaiken tuloksen ulos osinkoina sillä yhtiöiden investointitarpeet ovat vallan vähäisiä. Capman tarjoaa noin 8 % osinkotuottoa Evlin kanssa. Osinkoyhtiöksi vahvasti profiloituva Sampo on ”kohonnut” kurssilaskun myötä listalla, ja pidämme osaketta pitkästä aikaa hyvin mielenkiintoisesti hinnoiteltuna. Sampo ei ole jakanut yli 7 % osinkotuotolla osinkoa yli kymmeneen vuoteen, mikä nykykurssilla näyttää nyt tapahtuvan ensi keväällä. Tätä korkeampaa osinkoa Sampo on jakanut vain 2000-luvun alkupuolella sen purkaessa ylikapitalisoitunutta tasettaan. Mainittakoon myös, että mikäli Sammon osinko ensi keväänä nousee kuten se lähes varmasti tulee tekemään, on Sampo nostanut 10 vuotta putkeen osinkoaan mihin ei kovin moni suomalainen pörssiyhtiö ole pystynyt.

Lähde: Sampo, Inderes

 

Muista listalla olevista mainittakoon yksi kansansuosikkiosake Outokumpu, jonka efektiivinen osinkotuotto on kohonnut kurssilaskun myötä myös lähelle 8 %:ia. Sekä meidän analyytikko että konsensus odottavat suunnilleen noin korkeaa osinkoa, ja olisi hyvin negatiivinen signaali, jos odotukset petettäisiin. Toinen hyvin syklinen ja korkeaa efektiivistä osinkotuottoa tarjoava osake listalla on Ramirent, joskin odotamme liikevaihdon kääntyvän laskuun ja osingon pysyvän paikallaan 0,44 eurossa lähivuodet.

Verneri Pulkkinen

Sampo on Pohjoismaiden johtava vakuutuskonserni, joka toimii tytäryhtiöidensä kautta myös Isossa-Britanniassa ja Baltian maissa. Konserniin kuuluvat emoyhtiö Sampo Oyj:n lisäksi tytäryhtiöt If, Topdanmark, Hastings ja Mandatum.

Sammon strategisena fokusalueena ja omistaja-arvonluonnin keskiössä on vahinkovakuutusliiketoiminta. Sampo on tytäryhtiöidensä Ifin ja Topdanmarkin kautta Pohjoismaiden suurin vahinkovakuuttaja.